Τα οφέλη του sex στην υγεία

Category: Sex

Το σεξ μπορεί να δώσει ώθηση σε ορισμένες πτυχές της ευημερίας και της σωματικής υγείας των ανθρώπων, σύμφωνα με ορισμένες έρευνες. Ωστόσο, αρκετές μελέτες σχετικά με το θέμα είναι πλέον ξεπερασμένες και δεν ισχύουν όλα τα πιθανά οφέλη για όλους.

Η επιστημονική έρευνα έχει αναδείξει διάφορα πιθανά οφέλη εκτός από την τεκνοποίηση που συνεπάγεται η σεξουαλική επαφή. Αυτά τα πλεονεκτήματα περιλαμβάνουν τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς σε ορισμένους ανθρώπους, τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το σεξ μπορεί επίσης να βελτιώσει τη διάθεση, τις σχέσεις και την ψυχική ευεξία.

Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε τα πιθανά οφέλη του σεξ για την υγεία και επισημαίνουμε τις σχετικές έρευνες, εστιάζοντας στις σωματικές και όχι στις συναισθηματικές πτυχές.

Συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς

Το συντροφικό σεξ φαίνεται να έχει κάποια προστατευτική επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία, ιδίως στις γυναίκες.

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2016 εξέτασε τα πιθανά οφέλη για την υγεία από τη σεξουαλική δραστηριότητα με έναν τακτικό σύντροφο.

Η έρευνα αυτή διαπίστωσε ότι οι σεξουαλικά ενεργές γυναίκες έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων αργότερα στη ζωή τους.

Ωστόσο, η μελέτη κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι τα υψηλά επίπεδα σεξουαλικής δραστηριότητας ενδέχεται να αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων στους άνδρες. Το συμπέρασμα αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις περισσότερες προηγούμενες έρευνες και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για την επαλήθευση αυτού του κινδύνου.

Οι άνδρες και οι γυναίκες με καρδιακά προβλήματα θα πρέπει να ρωτήσουν έναν γιατρό για το πόσο ασφαλές είναι το σεξ για αυτούς. Θα πρέπει επίσης να είναι συγκεκριμένοι σχετικά με την κανονικότητα και την ένταση με την οποία κάνουν σεξ, καθώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την πιθανή επιβάρυνση της καρδιάς.

Μείωση της αρτηριακής πίεσης

Στην ίδια μελέτη του 2016 μετρήθηκε επίσης η αρτηριακή πίεση ως ένας από τους δείκτες της υγείας της καρδιάς. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ηλικιωμένες γυναίκες που εξέφραζαν ικανοποίηση από τη σεξουαλική τους ζωή είχαν λιγότερες πιθανότητες να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση.

Ωστόσο, οι συγγραφείς της μελέτης δεν βρήκαν τα ίδια αποτελέσματα στους ηλικιωμένους άνδρες.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA), η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να επηρεάσει τόσο τη λίμπιντο όσο και την ικανότητα ενός άνδρα να επιτύχει και να διατηρήσει στύση.

Η φαρμακευτική αγωγή για την υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί επίσης να μειώσει σε μεγάλο βαθμό ην λίμπιντο και να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία.

Αν και αυτό δεν επιβεβαιώνει κάποιο όφελος, μπορεί να δείχνει μια σχέση μεταξύ της αρτηριακής πίεσης και της σεξουαλικής υγείας.

Πολλά άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση ή υπέρταση έχουν ανησυχίες για την ασφάλεια όταν πρόκειται για σεξουαλική επαφή.

Αν και είναι πάντα σημαντικό να μιλάτε με έναν γιατρό, είναι συνήθως ασφαλές για τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση να κάνουν σεξ.

Εάν η φαρμακευτική αγωγή υπέρτασης προκαλεί σεξουαλικές δυσκολίες, το άτομο μπορεί να μιλήσει με τον γιατρό του, ο οποίος μπορεί να είναι σε θέση να συνταγογραφήσει διαφορετικό φάρμακο ή δοσολογία για την ανακούφιση των ανεπιθύμητων ενεργειών.

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Ορισμένες πρώτες έρευνες διαπίστωσαν ότι το τακτικό σεξ αυξάνει την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έκαναν συχνά σεξ, το οποίο όρισαν ως μία έως δύο φορές την εβδομάδα, είχαν περισσότερη ανοσοσφαιρίνη Α (IgA) στο σύστημά τους από τους άλλους. Η IgA είναι ένα αντίσωμα που ζει στους βλεννογόνους ιστούς, όπως οι σιελογόνοι αδένες, η μύτη και ο κολπικός ιστός.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η μελέτη αυτή εμφανίστηκε το 2004 και οι ερευνητές δεν την έχουν επαναλάβει έκτοτε. Μια νέα μελέτη μπορεί να δώσει διαφορετικά αποτελέσματα.

Μια πιο πρόσφατη μελέτη εξέτασε μια μικρή ομάδα γυναικών για να διαπιστώσει αν υπάρχουν διαφορές μεταξύ της ανοσολογικής δραστηριότητας εκείνων που είναι σεξουαλικά ενεργές και εκείνων που δεν είναι.

Η μελέτη εξέτασε την ικανότητα του ανοσοποιητικού τους συστήματος να σκοτώνει διάφορα μολυσματικά παθογόνα σε διάφορα σημεία του εμμηνορροϊκού κύκλου.

Αν και τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπάρχουν κάποιες διαφορές μεταξύ των ομάδων, οι συγγραφείς λένε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα προτού εξαχθούν συμπεράσματα.

Μείωση του κινδύνου καρκίνου του προστάτη

Μια πρώιμη μελέτη, πάλι από το 2004, διαπίστωσε ότι η υψηλή συχνότητα εκσπερμάτισης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

Η μελέτη διερεύνησε σχεδόν 30.000 άνδρες, εξετάζοντας πόσο συχνά εκσπερμάτιζαν σε διάφορα σημεία της ζωής τους.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι εκσπερμάτιζαν περισσότερες από 21 φορές το μήνα είχαν μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη από τους άνδρες που εκσπερμάτιζαν μόνο 4-7 φορές το μήνα.

Το 2016, οι ερευνητές παρέτειναν αυτή τη μελέτη για επιπλέον 10 χρόνια για να συνεχίσουν την έρευνά τους σχετικά με τον κίνδυνο των συμμετεχόντων να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη.

Αυτή η παρακολούθηση επιβεβαίωσε τα αρχικά ευρήματα. Οι άνδρες που εκσπερμάτιζαν πιο συχνά είχαν μικρότερο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη εκείνοι που εκσπερμάτιζαν λιγότερο συχνά.

Ανακούφιση από το στρες

Το σεξ μπορεί να χρησιμεύσει ως φυσικός τρόπος ανακούφισης από το στρες. Μια μελέτη του 2019 εξέτασε την επίδραση που είχε η οικειότητα με έναν σύντροφο στα επίπεδα κορτιζόλης. Η κορτιζόλη είναι μια στεροειδής ορμόνη που κυκλοφορεί στο σώμα ως απάντηση στο στρες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι εκφράσεις οικειότητας, είτε σεξουαλικές είτε όχι, βοήθησαν να επανέλθουν τα επίπεδα κορτιζόλης τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες στα φυσιολογικά επίπεδα.

Το σεξ πυροδοτεί την απελευθέρωση ωκυτοκίνης, ενδορφινών και άλλων ορμονών “ευεξίας”, οι οποίες μπορεί να είναι υπεύθυνες για αυτή τη μείωση του στρες.

Βελτίωση του ύπνου

Το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου προτείνει ότι η σεξουαλική δραστηριότητα έχει ορμονικά οφέλη για τον ύπνο.

Οι ίδιες ορμόνες που μειώνουν το στρες και το άγχος είναι επίσης υπεύθυνες για την πρόκληση υπνηλίας. Το σεξ οδηγεί στην απελευθέρωση ωκυτοκίνης, ντοπαμίνης και ενδορφινών σε όλο το σώμα.

Αφού ένα άτομο έχει οργασμό, μια άλλη ορμόνη που ονομάζεται προλακτίνη αρχίζει να κυκλοφορεί. Η προλακτίνη προκαλεί αισθήματα ικανοποίησης και χαλάρωσης.

Προφυλάξεις

Ενώ το σεξ μπορεί να είναι μια ευχάριστη και δυνητικά υγιεινή δραστηριότητα, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το σεξ χωρίς προστασία μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τη συνολική υγεία.

Τα άτομα που κάνουν σεξ χωρίς να χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά έχουν κίνδυνο σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων (ΣΜΝ) και μη προγραμματισμένων κυήσεων. Η χρήση προφυλακτικού ή άλλης αντισυλληπτικής μεθόδου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αυτών των αποτελεσμάτων.

Εάν ένα άτομο έχει πολλούς συντρόφους, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μειώνοντας τον αριθμό των ατόμων με τα οποία έχει σεξουαλική επαφή.

Εάν το σεξ γίνεται επώδυνο ή προκαλεί αιμορραγία, το άτομο θα πρέπει να μιλήσει με έναν γιατρό.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού