Υγρή δίαιτα είναι αποτελεσματική μόνο υπό προϋπόθεσεις

Category: Διατροφή, Απώλεια Βάρους

Αν έχετε ξυπνήσει ποτέ από ένα χειρουργείο με την επιθυμία να φάτε ένα σνακ και σας σερβίρουν ένα δίσκο με ποτήρια από φελιζόλ με ζελέ και ζωμό κοτόπουλου, τότε έχετε βιώσει μια υγρή δίαιτα.

Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να σας βάλει σε μια δίαιτα υγρών που είναι εύκολο να καταπιείτε και να χωνέψετε όταν αντιμετωπίζετε ορισμένα προβλήματα υγείας, όπως η προετοιμασία για μια ιατρική επέμβαση ή η ανάρρωση από αυτήν ή όταν έχετε πρόβλημα με τη μάσηση ή την κατάποση τροφής. Αυτές οι δίαιτες έχουν σχεδιαστεί για να μειώνουν τους κινδύνους που σχετίζονται με αυτές τις περιστάσεις, ιδίως τον κίνδυνο εμετού ή πνιγμού, λέει η Katherine Basbaum, M.S., R.D., κλινική διαιτολόγος για την υγεία UVA.

Τι μπορείτε να φάτε λοιπόν με μια δίαιτα σε υγρή μορφή; Υπάρχουν δύο τύποι δίαιτας υγρών: η πολύ περιοριστική δίαιτα διαυγούς υγρού και η λιγότερο περιοριστική δίαιτα πλήρους υγρού. Σε μια δίαιτα με καθαρά υγρά, σας περιμένει μια βαρετή εναλλαγή ζωμού, ζελέ και ίσως λίγο χυμό μήλου. Σε μια δίαιτα με πλήρη υγρά, έχετε πολύ περισσότερες επιλογές. Μπορείτε να καταναλώσετε βασικά οποιαδήποτε τροφή πολτοποιημένη αρκετά αραιή και λεία ώστε να την ρουφήξετε μέσα από καλαμάκι.

Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης συνταγογραφούν αυτές τις δίαιτες προσεκτικά με βάση τις ανάγκες των ασθενών. Ίσως έχετε επίσης ακούσει για κάποιον φίλο (ή για κάποιον influencer στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) να κάνει μια DIY δίαιτα μόνο με υγρά για να χάσει γρήγορα βάρος, βγάζοντας τα αγαπημένα του φαγητά από το μενού.

“Έχω αρκετούς ασθενείς που έρχονται σε μένα και μου λένε: “Λοιπόν, τι θα λέγατε για μια δίαιτα με υγρά;”” λέει ο Basbaum. Πολλοί πιστεύουν ότι θα είναι ένας εύκολος τρόπος να χάσουν βάρος, λέει, αλλά η αλήθεια είναι πολύ πιο περίπλοκη. Ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις δίαιτες με υγρά, πότε συνιστώνται και γιατί είναι μάλλον καλύτερο να τις αφήσετε στους ειδικούς.

Τι είναι η δίαιτα με υγρά;

Θυμάστε στο μάθημα των φυσικών επιστημών που μάθατε για τις καταστάσεις της ύλης: στερεά, υγρά και αέρια; (Και πλάσμα, αλλά αυτό δεν το τρώμε).

Στην υγρή δίαιτα, καταναλώνετε μόνο υγρά, τίποτα στερεό ή χοντροκομμένο που να απαιτεί να μασήσετε.

Τι μπορείτε να φάτε με μια δίαιτα σε υγρή μορφή;

Η δίαιτα με καθαρά υγρά είναι πολύ περιοριστική, περιορίζοντάς σας σε καθαρούς χυμούς όπως ο χυμός μήλου, το ζελέ και καθαρούς ζωμούς όπως ο ζωμός κοτόπουλου. Εάν το υγρό είναι αδιαφανές, δηλαδή δεν μπορείτε να δείτε μέσα από αυτό, είναι εκτός μενού.
Από την άλλη πλευρά, μια πλήρης δίαιτα με υγρά παρουσιάζει πολλές περισσότερες επιλογές.

“Πλήρες υγρό είναι βασικά οτιδήποτε είναι λείο και αναμεμειγμένο και πολτοποιημένο, οπότε αν σκεφτείτε το γιαούρτι, εφόσον δεν έχει κομμάτια, μια κρεμώδης σούπα ρυζιού με μείγμα ή μια σάλτσα μήλου ή κάποιο άλλο πολτοποιημένο φρούτο, παγωτό, μιλκσέικ, οτιδήποτε που είναι κάπως λείο, αλλά θα μπορούσατε σχεδόν να το πιείτε μέσα από ένα μεγάλο καλαμάκι αν έπρεπε”, λέει ο Basbaum.

Μια πλήρως υγρή δίαιτα επιτρέπει στους ασθενείς να προσλαμβάνουν πιο σημαντική θρέψη από ό,τι η διαυγής εκδοχή, λέει ο Basbaum.

“Έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε πραγματικά περισσότερα βασικά θρεπτικά συστατικά σε μια πλήρη υγρή δίαιτα σε σχέση με τη διαυγή, η οποία είναι πραγματικά μόνο λίγες θερμίδες και λίγη ζάχαρη ή υδατάνθρακες”, λέει η ίδια.

Σας κάνει καλό η δίαιτα με υγρά;

Εάν ένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης συστήσει μια δίαιτα με υγρά, τότε ναι, είναι προς όφελός σας.

Οι υγρές δίαιτες είναι συνηθισμένες πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Η αναισθησία μπορεί να προκαλέσει ναυτία και ο χειρουργός σας δεν θέλει να κάνετε εμετό στο χειρουργικό τραπέζι. Υπάρχει κίνδυνος να πνιγείτε από τον ίδιο σας τον εμετό, ενώ είστε αναίσθητοι. Για ορισμένες επεμβάσεις, ειδικά στη γαστρεντερολογία, ο χειρουργός χρειάζεται επίσης το στομάχι σας να είναι άδειο για να τον βοηθήσει να κάνει τη δουλειά του.

Μετά τη χειρουργική επέμβαση, μπορεί να έχετε ακόμα ναυτία, ειδικά αν τα έντερά σας ήταν ο στόχος της επέμβασης.

“Θέλουμε να δώσουμε στο σώμα την ευκαιρία να επανέλθει κατά κάποιο τρόπο στη βασική του κατάσταση”, λέει ο Basbaum. “Κατά κάποιο τρόπο διευκολύνουν και μεταφέρουν το άτομο ή τον ασθενή πίσω στην κανονική διατροφή”.

“Έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε πραγματικά περισσότερα βασικά θρεπτικά συστατικά σε μια πλήρη υγρή διατροφή σε σχέση με μια διαυγή, η οποία είναι πραγματικά μόνο λίγες θερμίδες και λίγη ζάχαρη ή υδατάνθρακες”.

Συνήθως, αυτό σημαίνει ότι ξεκινάτε με μια δίαιτα με καθαρά υγρά, μεταβαίνετε σε μια πλήρη δίαιτα με υγρά και στη συνέχεια επιστρέφετε στις κανονικές τροφές.

Ένας άλλος συνήθης λόγος για μια δίαιτα με υγρά είναι η δυσφαγία ή τα προβλήματα κατάποσης. Τα εγκεφαλικά επεισόδια και άλλες παθήσεις που επηρεάζουν το νευρικό σύστημα, ορισμένοι καρκίνοι του στόματος και του οισοφάγου ή η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να προκαλέσουν δυσφαγία.

Όταν δεν μπορείτε να καταπιείτε σωστά την τροφή σας, διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο εισρόφησης ή κατά λάθος εισπνοής τροφής στους πνεύμονές σας αντί να την καταπιείτε στα έντερά σας. Οι δίαιτες με πλήρη υγρά συνιστώνται συνήθως για άτομα με προβλήματα κατάποσης, επειδή επιτρέπουν πολύ περισσότερη θρέψη από τις δίαιτες με διαυγή υγρά, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν κάποιος πρέπει να ακολουθήσει τη δίαιτα μακροπρόθεσμα.

Μερικές φορές τα οδοντικά προβλήματα είναι ο λόγος για μια δίαιτα με υγρά. Ένα άτομο που έχει χάσει τα δόντια του, για παράδειγμα, μπορεί να χρειάζεται μια υγρή δίαιτα επειδή δεν μπορεί να μασήσει, λέει ο Basbaum.

Οι υγρές δίαιτες για την απώλεια βάρους είναι πιο περίπλοκες. Ένας γιατρός μπορεί να τη συστήσει σε περιορισμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα σε ασθενείς που προετοιμάζονται για βαριατρική χειρουργική επέμβαση. Οι ερευνητές έχουν διεξάγει κάποιες μελέτες όπου άνθρωποι που ακολουθούν πολύ συγκεκριμένες βραχυπρόθεσμες υγρές δίαιτες, οι οποίες παρακολουθούνται από επαγγελματίες υγείας καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, χάνουν βάρος. Αλλά η βοήθεια από επαγγελματίες είναι το κλειδί για να διασφαλιστεί ότι το σχέδιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

“Έχουν όλη αυτή την ομάδα που τους απογαλακτίζει από την υγρή δίαιτα και τους μετακινεί προς τη συντήρηση, την κανονική διατροφή και την κατάλληλη ποσότητα πρωτεϊνών και θερμίδων για την προώθηση της απώλειας βάρους”, λέει ο Basbaum.

Αλλά να το δοκιμάσετε μόνοι σας ή να ακολουθήσετε κάποια “καθαριότητα” ή άλλη δίαιτα της μόδας; Αυτό μάλλον δεν είναι έξυπνο. “Το DIY είναι μια μεγάλη κόκκινη σημαία για μια υγρή δίαιτα”, λέει ο Basbaum.

Πρώτον, θα ήταν πολύ δύσκολο να λάβετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε από μια υγρή δίαιτα και να επιστρέψετε με ασφάλεια στην κανονική διατροφή.

“Κάποιος μπορεί να βάλει τον εαυτό του σε μια δίαιτα υγρών χυμών ή οτιδήποτε άλλο για δύο ή τρεις εβδομάδες και να χάσει 20 κιλά, και το επόμενο πράγμα που ξέρεις είναι ότι βρίσκεται στο νοσοκομείο για οποιονδήποτε αριθμό λόγων που σχετίζονται με ελλείψεις θρεπτικών συστατικών”, λέει.

Το σχέδιο θα μπορούσε επίσης να αποτύχει εντελώς, επειδή η διατροφή μόνο με υγρά δεν είναι τόσο ικανοποιητική.

“Όταν καταναλώνετε τις θερμίδες σας μέσω υγρών, όπως ένα ρόφημα ή χυμό ή κάτι που αναμειγνύεται στο μπλέντερ, ο εγκέφαλός σας δεν καταγράφει την πληρότητα και τον κορεσμό τόσο καλά όσο αν είχατε πραγματικά φάει”, λέει ο Basbaum.

Χάνετε τα βήματα της μάσησης και της κατάποσης, της διάσπασης της τροφής στο στομάχι σας και άλλες πεπτικές διαδικασίες.

“Έτσι, με τη σειρά του, αυτό που μπορεί να συμβεί είναι ότι οι άνθρωποι σε αυτές τις υγρές δίαιτες καταλήγουν να μην αισθάνονται τόσο ικανοποιημένοι όσο θα αισθάνονταν αν είχαν καταναλώσει την ίδια ποσότητα θερμίδων από πραγματική πραγματική τροφή, δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά, άπαχες πρωτεΐνες, οτιδήποτε”, λέει. Μπορεί να αισθάνεστε τόσο πεινασμένοι που να προσλαμβάνετε περισσότερες θερμίδες από όσες είχατε προγραμματίσει.

Επιπλέον, με μια δίαιτα σε υγρή μορφή, είναι δύσκολο να προσλάβετε αρκετές φυτικές ίνες, ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για τη διαχείριση του βάρους, και πολλά άλλα πράγματα, όπως η κανονικότητα του εντέρου, λέει η ίδια.

Το συμπέρασμα είναι ότι: Αν θέλετε ένα ασφαλές, αποτελεσματικό σχέδιο απώλειας βάρους, μιλήστε με τον γιατρό σας και σκεφτείτε να προσλάβετε έναν εγγεγραμμένο διαιτολόγο που μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε μια εξατομικευμένη προσέγγιση.

Πόσο καιρό πρέπει να κάνετε δίαιτα με υγρά και πότε πρέπει να σταματήσετε;

Όταν οι υγρές δίαιτες συνταγογραφούνται γύρω από τη χειρουργική επέμβαση, συνήθως συνιστώνται μόνο για λίγες ημέρες. Συνήθως σας επιτρέπεται να συνεχίσετε την κανονική σας δίαιτα κάπου μεταξύ μίας και τριών ημερών μετά την επέμβασή σας. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, πιθανότατα θα πρέπει να τρώτε λίγη πρωτεΐνη και λίπος για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να επουλωθεί από την επέμβαση, λέει ο Basbaum.

Για τα άτομα με δυσφαγία, μια πλήρης δίαιτα με υγρά μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο. Μερικές φορές η δυσφαγία μπορεί να βελτιωθεί με παρεμβάσεις όπως η λογοθεραπεία. Σε άλλες περιπτώσεις, ένας ασθενής με δυσφαγία μπορεί να χρειαστεί να ακολουθήσει μια δίαιτα με υγρά για πάντα. Το ίδιο θα μπορούσε να ισχύει και για έναν ασθενή χωρίς δόντια.

Εάν σας έχει τεθεί σε δίαιτα υγρών, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας για να δείτε πόσο καιρό πρέπει να τη συνεχίσετε.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού