19 οφέλη του πιλάτες

Category: Fitness

Το πιλάτες, αρχικά έγινε δημοφιλές στους κύκλους των διάσημων για τη μακριά, αδύνατη και σμιλεμένη αισθητική του, και πλέον έχει γίνει γνωστό σε όλους.

Είναι κάτι πολύ περισσότερο από το υπεραπλουστευμένο μάρκετινγκ που προωθεί μια “μακριά και αδύνατη” φιγούρα και κάτι περισσότερο από την παρανόηση ότι απευθύνεται κυρίως σε γυναίκες.

Το πιλάτες είναι για όλους, ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία, τη φυλή, το μέγεθος, την ικανότητα ή το τρέχον επίπεδο φυσικής κατάστασης.

Η ποικιλία του πιλάτες, το οποίο περιλαμβάνει ασκήσεις σε στρώμα και εξειδικευμένο εξοπλισμό (κρεβάτι πιλάτες), αποτελείται από περισσότερες από 600 ασκήσεις και παραλλαγές.

Υπάρχει κάτι για τον καθένα, είτε έχετε καθιστική ζωή, είτε είστε έγκυος, είτε βρίσκεστε σε διαδικασία αποκατάστασης, είτε έχετε άγχος, είτε είστε επαγγελματίας αθλητής.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το πιλάτες βελτιώνει την ποιότητα ζωής έχοντας θετική επίδραση στην κατάθλιψη και τον πόνο, κυρίως μειώνοντας τον πόνο στην πλάτη.

Συνιστάται από τους γιατρούς για τη γενική υγεία, την πρόληψη τραυματισμών και την αποκατάσταση.

Τι είναι το πιλάτες

Αρχικά ονομαζόταν “Contrology”. Το πιλάτες είναι μια μέθοδος άσκησης ολόκληρου του σώματος που έχει σχεδιαστεί για τη βελτίωση των καθημερινών δραστηριοτήτων και του βιοπορισμού.

Αν και δίνεται έμφαση στην ενδυνάμωση στον κορμό, ο δυνατός κορμός δεν είναι ο τελικός στόχος. Αντίθετα, η χρήση αυτής της δύναμης του κορμού για την ανάπτυξη λειτουργικών και βιώσιμων κινητικών προτύπων σε όλο το σώμα είναι ο στόχος.

Οι ασκήσεις που δημιουργήθηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα από τον Joseph Pilates, συντονίζουν την κίνηση και την αναπνοή μαζί για να δουλέψουν οι μικρότεροι και βαθύτεροι σταθεροποιητικοί μύες του σώματος και οι βασικοί σας μυς.

Το πιλάτες ευθυγραμμίζει τη συνολική δομή ολόκληρου του σώματός σας και ενδυναμώνει τις αρθρώσεις. Αυτό που φαίνεται να είναι απλό μπορεί να είναι απατηλά δύσκολο και απίστευτα αποτελεσματικό όταν γίνεται σωστά με καλή τεχνική.

Το πιλάτες είναι μια άσκηση με χαμηλό αντίκτυπο που δημιουργεί τη βέλτιστη δύναμη μέσω της μυϊκής ισορροπίας και της τελειοποίησης των νευρομυϊκών μοτίβων.

Η βέλτιστη δύναμη που αποκτάται από μια συνεπή προπόνηση πιλάτες είναι μη άκαμπτη, εξισορροπώντας τη δύναμη με την κινητικότητα και την ευλυγισία. Σας βοηθά να κινείστε και να αναπνέετε μέσα από τις καθημερινές σας δραστηριότητες με περισσότερη ελευθερία και δύναμη και λιγότερο πόνο.

19 οφέλη του πιλάτες

1. Αυξάνει τη δύναμη του κορμού

Το πιλάτες είναι γνωστό για την έμφαση που δίνει στον κορμό, το κέντρο του σώματος από το οποίο πηγάζουν όλες οι κινήσεις.

Ο κορμός είναι το σύνολο των μυών που τον περιβάλλουν, οι οποίοι όταν είναι δυνατοί και ευλύγιστοι, στηρίζουν και σταθεροποιούν το σώμα.

Βελτιώνει τη δύναμη και τη λειτουργία του κορμού. Η δύναμη του κορμού είναι βασικός παράγοντας για τη μείωση των πόνων στη μέση και τους γοφούς, τη μείωση της δυσλειτουργίας του πυελικού εδάφους και είναι η περιοχή από την οποία προέρχεται η εκρηκτική κίνηση, εξ ου και το παρατσούκλι “η ατμομηχανή”.

2. Βελτιώνει τη στάση του σώματος

Οι γονείς σας είχαν δίκιο όταν σας έλεγαν να σταματήσετε να καμπουριάζετε και να κάθεστε ίσια.

Η βελτιωμένη στάση του σώματος είναι η διαφορά μεταξύ αδύναμων, ανισόρροπων μυών, πονοκεφάλων, πόνων στους ώμους ή στην πλάτη και του να κάθεστε ή να στέκεστε όρθιοι με ευκολία.

Το πιλάτες εστιάζει στην ευθυγράμμιση ολόκληρου του σώματος, στο ιδανικό εύρος κίνησης στις αρθρώσεις και στην ισορροπία όλων των αντιτιθέμενων μυών. Βελτιώνει τη στάση του σώματος ενισχύοντας τους παραμελημένους μύες της στάσης.

3. Μειώνει τον πόνο στην πλάτη

Το πιλάτες στοχεύει τους βαθύτερους κοιλιακούς μύες και το πυελικό έδαφος τόσο να συστέλλονται όσο και να απελευθερώνονται, ένα πραγματικό σημάδι δύναμης. Αυτοί οι μύες λειτουργούν σαν στήριγμα για να ανυψώσουν και να στηρίξουν τα όργανα και να προστατεύσουν και να σταθεροποιήσουν την πλάτη.

4.Προλαμβάνει τους τραυματισμούς

Το πιλάτες εξισορροπεί τους μύες του σώματος, έτσι ώστε να μην είναι ούτε χαλαροί και αδύναμοι ούτε σφιχτοί και άκαμπτοι. Οι μύες που είναι πολύ χαλαροί και αδύναμοι ή πολύ σφιχτοί και άκαμπτοι μπορεί να κάνουν το σώμα πιο ευάλωτο σε τραυματισμούς.

Εστιάζει στην ανάπτυξη δυναμικής ισχύος, πράγμα που σημαίνει ότι είστε καλύτερα σε θέση να στηρίζετε και να σταθεροποιείτε τις αρθρώσεις σας ενώ κινείστε. Έρευνες έχουν δείξει ότι το πιλάτες είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για τη μείωση του κινδύνου τραυματισμού στον αθλητισμό.

5. Αυξάνει την ενέργεια

Εστιάζοντας στην αναπνοή, το πιλάτες βελτιώνει την καρδιοαναπνευστική ικανότητα. Αυτό διεγείρει τις ορμόνες ευεξίας, τη ροή οξυγόνου και την κυκλοφορία του αίματος.

Επιτυγχάνει όλα αυτά και, λόγω της χαμηλής του επίδρασης, σπάνια σας αφήνει να αισθάνεστε κουρασμένοι. Αντίθετα, σας δίνει μια ώθηση ενέργειας.

6. Ενισχύει την επίγνωση του σώματος

Το πιλάτες είναι μια πρακτική νου και σώματος που ενισχύει την ιδιοδεκτικότητα, ή αλλιώς την επίγνωση του σώματος. Η εσωτερική προσοχή και η ικανότητα εστίασης στις αισθήσεις του σώματός σας αυξάνει την επίγνωση της άνεσης ή του πόνου, των συναισθημάτων και του περιβάλλοντος σας.

Με την ενισχυμένη ιδιοδεκτικότητα, το σώμα μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα στα ερεθίσματα, γεγονός που μπορεί να αποτρέψει τραυματισμούς και πτώσεις.

Η καλύτερη αντίληψη του σώματος μπορεί ακόμη και να σας βοηθήσει να αποφύγετε την υπερκατανάλωση τροφής, καθώς θα είστε πιο συντονισμένοι με τα σήματα πείνας του σώματός σας.

7. Μειώνει το στρες

Συνεχίζοντας από το όφελος της επίγνωσης του σώματος, η εσωτετική εστίαση και η χρήση της αναπνοής από το πιλάτες μπορεί να μειώσει τη ρύθμιση του νευρικού συστήματος. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να μειώσει την κορτιζόλη και το στρες με την πάροδο του χρόνου.

8. Μειώνει τον πόνο της περιόδου

Η δυσμηνόρροια είναι η κατάσταση της επώδυνης περιόδου που ξέρετε πόσο εξουθενωτική μπορεί να είναι. Έρευνες έχουν δείξει ότι το πιλάτες μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου της περιόδου.

9. Βελτιώνει την ευελιξία και την κινητικότητα

Κατ’ αρχάς, ας ορίσουμε τη διαφορά μεταξύ της ευελιξίας και της κινητικότητας.

Η ευελιξία είναι το ποσό της παθητικής διάτασης σε έναν μυ. Κινητικότητα είναι το εύρος της κίνησης σε μια άρθρωση. Η καλή κινητικότητα απαιτεί ευελιξία αλλά και δύναμη.

Η κινητικότητα είναι κάτι για το οποίο πρέπει να προσπαθείτε, ενώ η ευελιξία από μόνη της δεν είναι λειτουργική. Χρειάζεστε μια ισορροπία δύναμης και ευλυγισίας για να βελτιστοποιήσετε την κινητικότητα.

Μια πρακτική πιλάτες διατηρεί την κίνηση με ομαλές μεταβάσεις μεταξύ συγκεκριμένων, αργών και ελεγχόμενων κινήσεων. Αντί να κάνετε διατάσεις μετά από μια άσκηση ενδυνάμωσης, οι περισσότερες ασκήσεις πιλάτες είναι ένας συνδυασμός των δύο, ο οποίος βελτιώνει τη δύναμη, την ευλυγισία και την κινητικότητα.

10. Βελτιώνει την ισορροπία

Η ισορροπία είναι σημαντική σε κάθε ηλικία και απαραίτητη για τις καθημερινές δραστηριότητες που απαιτούν συντονισμό, όπως το περπάτημα, ή για οποιαδήποτε μη γραμμική κίνηση της ζωής, όπως το ανέβασμα και η στροφή.

Το πιλάτες βελτιώνει την ισορροπία και τη βάδιση όχι μόνο μέσω της ενδυνάμωσης του κορμού, αλλά και λόγω της εστίασής του στην ευθυγράμμιση και τις ασκήσεις όλου του σώματος.

11. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Έρευνες δείχνουν ότι το πιλάτες βοηθά στην ενίσχυση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, ειδικά σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.

Αλλά ενώ πολλές έρευνες που έχουν γίνει σε ενήλικες ανθρώπους, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι όλες οι ηλικίες θα μπορούσαν να βιώσουν μια ώθηση στο ανοσοποιητικό μέσω του πιλάτες, κυρίως λόγω της βελτιωμένης κυκλοφορίας.

Μαζί με τη βελτιωμένη κυκλοφορία έρχεται και η βελτιωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ένα καλό ανοσοποιητικό σύστημα είναι συνάρτηση της σωστής ροής του αίματος και της λέμφου, και τα δύο ενισχύονται από το πιλάτες.

12. Βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία

Μελέτες έχουν δείξει βελτιωμένη γνωστική λειτουργία μετά την προπόνηση πιλάτες.

Αξιολογήθηκαν διάφοροι δείκτες, όπως η ανάπτυξη νέων νευρώνων, η ροή αίματος στον εγκέφαλο, η αύξηση των νευροδιαβιβαστών και η μακροζωία των νευρώνων που είναι υπεύθυνοι για τη μάθηση, τη μνήμη και την εκτελεστική σκέψη.

13. Μπορεί να βελτιώσει τα κίνητρα

Μαζί με τη βελτίωση της γνωστικής ικανότητας, μια μελέτη διαπίστωσε ότι το πιλάτες ήταν αποτελεσματικό για τη βελτίωση των κινήτρων σε ένα φοιτητικό πληθυσμό.

Μια άλλη μελέτη διερεύνησε το είδος των κινήτρων και διαπίστωσε ότι οι ασκούμενοι στο πιλάτες οδηγούνται περισσότερο από εσωτερικά κίνητρα παρά από εξωτερικά.

14. Βελτιώνει τη σεξουαλική σας ζωή

Το πιλάτες μπορεί να κάνει το ξεφάντωμα στο κρεβάτι πιο απολαυστικό για περισσότερους από έναν λόγους.

Πρώτον, χτίζει την αντοχή, τη δύναμη, την κινητικότητα και την ευλυγισία που μπορούν να βελτιώσουν τις περιπέτειες στην κρεβατοκάμαρά σας.

Επίσης, το πιλάτες είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τη βελτίωση της δύναμης και της λειτουργίας του πυελικού εδάφους και ένα ισχυρό πυελικό έδαφος συσχετίζεται με αυξημένη σεξουαλική ευχαρίστηση.

15. Ενισχύει την αθλητική απόδοση

Είτε είστε επαγγελματίας αθλητής είτε όχι, το πιλάτες μπορεί να απογειώσει το άθλημα ή τη δραστηριότητά σας.

Το πιλάτες εξισορροπεί το σώμα με την ενδυνάμωση των μυών, την κινητοποίηση όσων είναι άκαμπτα και την επιμήκυνση των σφιχτών περιοχών. Αυτό, με τη σειρά του, σας επιτρέπει να αντιδράτε πιο γρήγορα και να αποτρέπετε τους τραυματισμούς.

Έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί σε αθλητές σε πολλά αθλήματα καταδεικνύουν βελτιωμένη ταχύτητα, αύξηση της μυϊκής μάζας και της δύναμης του κορμού,  βελτιωμένο κατακόρυφο άλμα και καλύτερη ευελιξία.

16. Ενισχύει τα οστά σας

Ο σημερινός τρόπος ζωής που περιλαμβάνει περισσότερο καθισιό και λιγότερη κίνηση είναι επιζήμιος για την υγεία μας και την οστική μας πυκνότητα. Η ισχυρή οστική πυκνότητα αποτρέπει την οστεοπόρωση και την οστεοαρθρίτιδα και μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το πιλάτες είναι αποτελεσματικό στην αύξηση της ποιότητας ζωής, στην ανακούφιση από τον πόνο και στην αύξηση της οστικής πυκνότητας.

17. Ενισχύει τη διάθεσή σας

Η άσκηση κάθε είδους προσφέρει αυτό το μαγικό ελιξίριο των ενδορφινών.

Αλλά μελέτες που διερεύνησαν ειδικά τα οφέλη του πιλάτες για την τόνωση της διάθεσης διαπίστωσαν ότι τα υποκείμενα παρουσίασαν μείωση του άγχους, της κόπωσης και των καταθλιπτικών συμπτωμάτων, καθώς και απελευθέρωση των αρνητικών μοτίβων σκέψης.

18. Βελτιώνει τον ύπνο

Μελέτες δείχνουν ότι το πιλάτες μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερο ύπνο, ειδικά σε άτομα κάτω των 40 ετών. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες μετά τον τοκετό επωφελούνται από καλύτερο ύπνο όταν προσθέτουν το πιλάτες στην εβδομαδιαία ρουτίνα τους.

19. Ενθαρρύνει το παιχνίδι

Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το πιλάτες είναι μια διασκεδαστική αλλαγή ρυθμού από άλλες προπονήσεις.

Πού αλλού μπορείτε να “κυλήσετε σαν μπάλα”, να γίνετε “φώκια”, να κρεμαστείτε σαν “μαϊμού” ή απλώς να παίξετε δοκιμάζοντας νέες στάσεις; Η εύρεση της αίσθησης του παιχνιδιού μπορεί να ενισχύσει τη σωματική σας υγεία με διάφορους τρόπους.

Για να μην αναφέρουμε ότι τα πιο ωφέλιμα προγράμματα άσκησης είναι αυτά που σας ευχαριστούν να κάνετε γιατί τότε θα συνεχίσετε να ασκείστε.

Οφέλη του “κρεβατιού” πιλάτες

Το κρεβάτι πιλάτες είναι το πιο δημοφιλές και χρησιμοποιούμενο πολυόργανο του εξοπλισμού πιλάτες. Πρόκειται για ένα κομψό σύστημα τροχαλιών που αποτελείται από ένα συρόμενο κρεβάτι και ελατήρια με διαφορετικούς βαθμούς αντίστασης.

Είναι ένα προσαρμόσιμο μηχάνημα γεμάτο ποικιλία που είναι ιδανικό για αρχάριους, αποτελεί πρόκληση για τους φανατικούς λάτρεις της γυμναστικής και είναι κατάλληλο για όσους αναρρώνουν από τραυματισμό.

Μπορεί να χτίσει αποτελεσματικά τη μυϊκή αντοχή με τρόπο που δεν φέρει βάρος, καθιστώντας το πιο άνετο για τις αρθρώσεις. Μια μελέτη του 2016 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το κρεβάτι πιλάτες έχει προβάδισμα έναντι των ασκήσεων σε στρώμα όσον αφορά την αποκατάσταση τραυματισμών.

Οφέλη του πιλάτες στην εγκυμοσύνη

Το πιλάτες υποστηρίζει το διαρκώς μεταβαλλόμενο σώμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ανακουφίζει από την πίεση του αναπτυσσόμενου μωρού με τη στόχευσή του στους μύες του γλουτού, του κορμού και του πυελικού εδάφους.

Ειδικές προγεννητικές ασκήσεις πιλάτες μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση της ορθής διάστασης (ο διαχωρισμός των κοιλιακών μυών, ο οποίος είναι συχνός στην εγκυμοσύνη) και στην αποκατάστασή της μετά τον τοκετό.

Το προγεννητικό πιλάτες, μέσω της εστίασής του στην αναπνοή, την επίγνωση του σώματος και τα οφέλη ενδυνάμωσης, μπορεί να σας προετοιμάσει ψυχικά και σωματικά για τον τοκετό και τη γέννα.

Οφέλη του Pilates για την απώλεια βάρους

Το πιλάτες μπορεί να αλλάξει το σχήμα σας μέσω της τόνωσης και της έμφασής του στην ευθυγράμμιση και τη βελτίωση της στάσης του σώματος. Είναι γνωστό ότι λειτουργεί από μέσα προς τα έξω και μπορεί να σας δώσει την εντύπωση ότι είστε ψηλότεροι και πιο αδύνατοι.

Ενώ μπορείτε να ιδρώσετε από το πιλάτες, από μόνο του δεν είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να χάσετε βάρος. Η απώλεια βάρους προϋποθέτει ποιοτικό ύπνο, μειωμένο άγχος και, κυρίως, τη δημιουργία θερμιδικού ελλείμματος.

Το πιλάτες υποστηρίζει τους στόχους απώλειας βάρους μέσω της σύνδεσης νου και σώματος. Βοηθώντας στη ρύθμιση του νευρικού συστήματος για τη μείωση των επιπέδων άγχους, την αύξηση της επίγνωσης του σώματος και την αύξηση των κινήτρων, θα είστε προετοιμασμένοι για άλλες δραστηριότητες που βασίζονται στην αερόβια άσκηση.

Συμπέρασμα

Το πιλάτες έχει τεράστια οφέλη και είναι κατάλληλο για όλους, ανεξάρτητα από το επίπεδο φυσικής κατάστασης, την ηλικία, το μέγεθος ή οποιονδήποτε άλλο παράγοντα.

Η ενσωμάτωση μιας προπόνησης πιλάτες μπορεί να υποστηρίξει και να βελτιώσει σημαντικά οποιαδήποτε προσπάθεια αναλαμβάνετε.

Είτε επιδιώκετε να νιώσετε καλύτερα, να τονωθείτε, να χτίσετε μυϊκή μάζα και οστική πυκνότητα, είτε να κάνετε απλή προπόνηση, το πιλάτες μπορεί να επηρεάσει θετικά την ποιότητα ζωής σας.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού