7 τρόποι να απαλλαγείτε από το hangover

Category: Υγεία

Το hangover είναι μια ομάδα δυσάρεστων σημείων και συμπτωμάτων που μπορεί να εμφανιστούν μετά από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Σαν να μην ήταν αρκετά κακό το αίσθημα της απαξίας, τα συχνά μεθύσια συνδέονται επίσης με κακή απόδοση και συγκρούσεις στην εργασία.

Κατά γενικό κανόνα, όσο περισσότερο αλκοόλ πίνετε, τόσο πιο πιθανό είναι να έχετε πονοκέφαλο την επόμενη μέρα. Δεν υπάρχει κάποια μαγική φόρμουλα που να σας λέει πόσο μπορείτε να πιείτε με ασφάλεια και να αποφύγετε το μεθύσι.

Όσο δυσάρεστο κι αν είναι, τα περισσότερα hangover φεύγουν μόνα τους, αν και μπορεί να διαρκέσουν έως και 24 ώρες. Αν επιλέξετε να πιείτε αλκοόλ, το να το κάνετε με υπευθυνότητα μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε μελλοντικά το μεθύσι.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του πονοκεφάλου συνήθως αρχίζουν όταν η περιεκτικότητα του αίματος σε αλκοόλ πέσει σημαντικά και φτάσει στο μηδέν ή κοντά στο μηδέν.

Συνήθως είναι σε πλήρη ισχύ το πρωί μετά από μια νύχτα βαριάς κατανάλωσης αλκοόλ. Ανάλογα με το τι και πόσο ήπιατε, μπορεί να παρατηρήσετε:

 • Κόπωση και αδυναμία
 • Υπερβολική δίψα και ξηροστομία
 • Πονοκεφάλους και μυϊκούς πόνους
 • Ναυτία, εμετό ή πόνο στο στομάχι
 • Κακός ή μειωμένος ύπνος
 • Αυξημένη ευαισθησία στο φως και τον ήχο
 • Ζάλη ή αίσθηση ότι το δωμάτιο γυρίζει
 • Τρέμουλο
 • Μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης
 • Διαταραχές της διάθεσης, όπως κατάθλιψη, άγχος και ευερεθιστότητα
 • Γρήγορος καρδιακός παλμός.

Πότε να επισκεφθείτε γιατρό

Τα μεθύσια μετά από μία μόνο νύχτα αλκοόλ φεύγουν μόνα τους.

Μιλήστε με το γιατρό σας εάν ανησυχείτε ότι η συχνή, βαριά κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή στέρηση αλκοόλ ή όταν τα τακτικά μεθύσια επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής σας, συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών σας σχέσεων ή της απόδοσής σας στην εργασία.

Η θεραπεία για τα προβλήματα με το αλκοόλ είναι ευρέως διαθέσιμη.

Πότε είναι επείγον

Τα πιο σοβαρά σημεία και συμπτώματα που συνοδεύουν τη βαριά κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να υποδηλώνουν δηλητηρίαση από αλκοόλ, ένα επείγον περιστατικό που απειλεί τη ζωή. Καλέστε το 166 εάν ένα άτομο που έχει πιει εμφανίσει σημάδια από:

 • Σύγχυση
 • Εμετός
 • Επιληπτικές κρίσεις
 • Αργή αναπνοή (λιγότερες από οκτώ αναπνοές το λεπτό)
 • Ακανόνιστη αναπνοή (κενό άνω των 10 δευτερολέπτων μεταξύ των αναπνοών)
 • Δέρμα με μπλε χρώμα ή χλωμό δέρμα
 • Χαμηλή θερμοκρασία σώματος (υποθερμία)
 • Δυσκολία στη διατήρηση των αισθήσεων
 • Λιποθυμία (απώλεια αισθήσεων) και δεν μπορεί να ξυπνήσει

Ένα άτομο που έχει χάσει τις αισθήσεις του ή δεν μπορεί να ξυπνήσει κινδυνεύει να πεθάνει. Εάν υποψιάζεστε ότι κάποιος έχει δηλητηρίαση από αλκοόλ, ακόμη και αν δεν βλέπετε τα κλασικά σημεία και συμπτώματα, αναζητήστε αμέσως ιατρική φροντίδα.

Αιτίες

Το μεθύσι προκαλείται από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Ένα μόνο αλκοολούχο ποτό είναι αρκετό για να προκαλέσει πονοκέφαλο σε μερικούς ανθρώπους, ενώ άλλοι μπορεί να πίνουν πολύ και να αποφεύγουν εντελώς το πονοκέφαλο.

Διάφοροι παράγοντες μπορεί να συμβάλλουν σε ένα hangover. Παραδείγματος χάριν:

 • Το αλκοόλ αναγκάζει το σώμα σας να παράγει περισσότερα ούρα. Με τη σειρά της, η ούρηση περισσότερο από το συνηθισμένο μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, που συχνά υποδηλώνεται από δίψα, ζάλη και ζαλάδα.
 • Το αλκοόλ προκαλεί φλεγμονώδη αντίδραση από το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Το ανοσοποιητικό σας σύστημα μπορεί να πυροδοτήσει ορισμένους παράγοντες που συνήθως προκαλούν σωματικά συμπτώματα, όπως αδυναμία συγκέντρωσης, προβλήματα μνήμης, μειωμένη όρεξη και απώλεια ενδιαφέροντος για συνήθεις δραστηριότητες.
 • Το αλκοόλ ερεθίζει την επένδυση του στομάχου σας. Το αλκοόλ αυξάνει την παραγωγή στομαχικού οξέος και καθυστερεί την κένωση του στομάχου. Οποιοσδήποτε από αυτούς τους παράγοντες μπορεί να προκαλέσει κοιλιακό πόνο, ναυτία ή εμετό.
 • Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει πτώση του σακχάρου στο αίμα σας. Εάν το σάκχαρο στο αίμα σας πέσει πολύ χαμηλά, μπορεί να παρουσιάσετε κόπωση, αδυναμία, τρέμουλο, διαταραχές της διάθεσης και ακόμη και επιληπτικές κρίσεις.
 • Το αλκοόλ προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων σας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους.
 • Το αλκοόλ μπορεί να σας κάνει να νυστάζετε, αλλά εμποδίζει τα βαθύτερα στάδια του ύπνου και συχνά προκαλεί ξύπνημα στη μέση της νύχτας. Αυτό μπορεί να σας αφήσει ζαλισμένους και κουρασμένους.

Συγγενείς ουσίες

Τα αλκοολούχα ποτά περιέχουν συστατικά που ονομάζονται συγγενείς, τα οποία δίνουν σε πολλούς τύπους αλκοολούχων ποτών τη γεύση τους και μπορούν να συμβάλουν στο hangover.

Οι συγγενείς ουσίες περιέχονται σε μεγαλύτερες ποσότητες στα σκούρα ποτά, όπως το κονιάκ και το μπέρμπον, από ό,τι στα διαυγή ποτά, όπως η βότκα και το τζιν.

Είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν μεθύσι ή να αυξήσουν τη σοβαρότητα του μεθύσι, αλλά η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αλκοόλ οποιουδήποτε χρώματος μπορεί και πάλι να σας κάνει να αισθάνεστε άσχημα το επόμενο πρωί.

Παράγοντες κινδύνου

Οποιοσδήποτε πίνει αλκοόλ μπορεί να εμφανίσει πονοκέφαλο, αλλά ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στο πονοκέφαλο από ό,τι άλλοι.

Μια γενετική παραλλαγή που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο μεταβολίζεται το αλκοόλ μπορεί να κάνει ορισμένους ανθρώπους να κοκκινίζουν, να ιδρώνουν ή να αρρωσταίνουν μετά την κατανάλωση ακόμη και μικρής ποσότητας αλκοόλ.

Οι παράγοντες που μπορεί να κάνουν ένα hangover πιο πιθανό ή σοβαρό περιλαμβάνουν:

 • Η κατανάλωση με άδειο στομάχι. Η έλλειψη τροφής στο στομάχι σας επιταχύνει την απορρόφηση του αλκοόλ από τον οργανισμό.
 • Η χρήση άλλων ναρκωτικών, όπως η νικοτίνη, μαζί με το αλκοόλ. Το κάπνισμα σε συνδυασμό με την κατανάλωση αλκοόλ φαίνεται να αυξάνει την πιθανότητα δυστυχίας της επόμενης ημέρας.
 • Το να μην κοιμάστε καλά ή για αρκετή ώρα μετά την κατανάλωση αλκοόλ. Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι ορισμένα συμπτώματα hangover συχνά οφείλονται, τουλάχιστον εν μέρει, στον κακής ποιότητας και σύντομο κύκλο ύπνου που συνήθως ακολουθεί μια νύχτα κατανάλωσης αλκοόλ.
 • Έχοντας οικογενειακό ιστορικό αλκοολισμού. Το να έχετε στενούς συγγενείς με ιστορικό αλκοολισμού μπορεί να υποδηλώνει ένα κληρονομικό πρόβλημα με τον τρόπο που το σώμα σας επεξεργάζεται το αλκοόλ.
 • Πίνετε αλκοολούχα ποτά με πιο σκούρο χρώμα. Τα πιο σκουρόχρωμα ποτά συχνά περιέχουν μεγάλο όγκο συγγενών ουσιών και μπορεί να είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν πονοκέφαλο.

Επιπλοκές

Όταν έχετε hangover, είναι πιθανό να αντιμετωπίσετε προβλήματα με:

 • Μνήμη
 • Συγκέντρωση
 • Επιδεξιότητα

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτή η προσωρινή εξασθένιση των ικανοτήτων σας αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων προβλημάτων στο σχολείο ή στη δουλειά, όπως

 • Απουσία
 • Προβλήματα στην ολοκλήρωση εργασιών
 • Σύγκρουση με τους άλλους
 • Αποκοιμηθείτε στο σχολείο ή στη δουλειά
 • Τραυματισμοί στο χώρο εργασίας.

Πρόληψη

Παρά τα διάφορα χάπια και ταμπλέτες που κυκλοφορούν χωρίς συνταγή και ισχυρίζονται ότι προλαμβάνουν το μεθύσι, ο μόνος εγγυημένος τρόπος για να προλάβετε το μεθύσι είναι να αποφύγετε το αλκοόλ. Εάν επιλέξετε να πιείτε, να το κάνετε με μέτρο.

Μέτρια χρήση αλκοόλ για τους υγιείς ενήλικες σημαίνει έως ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες όλων των ηλικιών και τους άνδρες άνω των 65 ετών και έως δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες ηλικίας 65 ετών και νεότερους.

Όσο λιγότερο αλκοόλ πίνετε, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να έχετε πονοκέφαλο. Μπορεί να βοηθήσει:

Να τρώτε πριν και κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης αλκοόλ

Καθώς το αλκοόλ απορροφάται πιο γρήγορα αν το στομάχι σας είναι άδειο, μπορεί να βοηθήσει να φάτε κάτι πριν από την κατανάλωση αλκοόλ και κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης.

Επιλέξτε προσεκτικά

Τα ποτά με λιγότερες συγγενείς ουσίες είναι ελαφρώς λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν πονοκέφαλο από ό,τι τα ποτά με περισσότερες συγγενείς ουσίες, αλλά να θυμάστε ότι όλα τα είδη αλκοόλ μπορούν να οδηγήσουν σε πονοκέφαλο.

Πιείτε νερό ανάμεσα στα ποτά

Πίνοντας ένα γεμάτο ποτήρι νερό μετά από κάθε αλκοολούχο ποτό θα σας βοηθήσει να παραμείνετε ενυδατωμένοι. Θα σας βοηθήσει επίσης να πιείτε λιγότερο αλκοόλ.

Να γνωρίζετε τα όριά σας και να πίνετε μόνο με μέτρο

Αποφασίστε εκ των προτέρων πόσα ποτά θα πιείτε και τηρήστε τα. Μην αισθάνεστε πιεσμένοι να πιείτε.

Πιείτε αργά

Αποφύγετε να πίνετε περισσότερα από ένα αλκοολούχο ποτό σε μια ώρα. Σταματήστε τελείως να πίνετε όταν φτάσετε στο όριό σας (ή πριν από αυτό).

Μερικοί άνθρωποι παίρνουν παυσίπονα χωρίς συνταγή, όπως ασπιρίνη ή ιβουπροφαίνη (Advil, Motrin IB, άλλα), για να προλάβουν τα συμπτώματα του hangover. Ρωτήστε το γιατρό σας αν αυτό είναι ασφαλές και ποια δοσολογία είναι η καλύτερη για σας

7 θεραπείες για το hangover

Προφανώς, η μη κατανάλωση αλκοόλ είναι η καλύτερη λύση. Αλλά αν πίνετε, εδώ θα βρείτε απλές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ανακουφιστείτε.

1. Πίνετε υγρά

Το αλκοόλ προωθεί την ούρηση επειδή αναστέλλει την απελευθέρωση της αγγειοπιεστίνης, μιας ορμόνης που μειώνει τον όγκο των ούρων που παράγουν τα νεφρά.

Αν το hangover σας περιλαμβάνει διάρροια, εφίδρωση ή εμετό, μπορεί να είστε ακόμη πιο αφυδατωμένοι.

Παρόλο που η ναυτία μπορεί να σας δυσκολέψει να κατεβάσετε οτιδήποτε, ακόμη και μερικές γουλιές νερό μπορεί να βοηθήσουν το hangover σας.

2. Να καταναλώσετε μερικούς υδατάνθρακες στον οργανισμό σας

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, οπότε θεωρητικά κάποια από την κούραση και τους πονοκεφάλους ενός hangover μπορεί να οφείλονται σε έναν εγκέφαλο που λειτουργεί χωρίς αρκετό από το κύριο καύσιμό του.

Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι ξεχνούν να φάνε όταν πίνουν, μειώνοντας περαιτέρω το σάκχαρο στο αίμα τους. Το τοστ και ο χυμός είναι ένας τρόπος για να επαναφέρετε απαλά τα επίπεδα στο φυσιολογικό.

3. Αποφεύγετε τα αλκοολούχα ποτά με πιο σκούρο χρώμα

Πειράματα έχουν δείξει ότι τα διαυγή ποτά, όπως η βότκα και το τζιν, τείνουν να προκαλούν λιγότερο συχνά πονοκέφαλο από τα σκούρα, όπως το ουίσκι, το κόκκινο κρασί και η τεκίλα.

Η κύρια μορφή αλκοόλης στα αλκοολούχα ποτά είναι η αιθανόλη, αλλά τα πιο σκούρα ποτά περιέχουν χημικά συγγενείς ενώσεις, συμπεριλαμβανομένης της μεθανόλης.

Τα ίδια ένζυμα επεξεργάζονται την αιθανόλη και τη μεθανόλη, αλλά οι μεταβολίτες της μεθανόλης είναι ιδιαίτερα τοξικοί, οπότε μπορεί να προκαλέσουν χειρότερο hangover.

4. Λήψη παυσίπονου – αλλά όχι ακεταμινοφαίνη

Η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη και άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) μπορεί να βοηθήσουν στον πονοκέφαλο και στο γενικότερο αίσθημα πόνου. Τα ΜΣΑΦ, ωστόσο, μπορεί να ερεθίσουν ένα στομάχι που έχει ήδη ερεθιστεί από το αλκοόλ.

Μην παίρνετε ακεταμινοφαίνη: αν το αλκοόλ παραμένει στον οργανισμό σας, μπορεί να επιτείνει τις τοξικές επιδράσεις της ακεταμινοφαίνης στο ήπαρ.

5. Να πίνετε καφέ ή τσάι

Η καφεΐνη μπορεί να μην έχει ιδιαίτερες δυνάμεις κατά του hangover, αλλά ως διεγερτικό, θα μπορούσε να βοηθήσει με την υπνηλία.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι η καφεΐνη και το αλκοόλ δεν πρέπει ποτέ να αναμειγνύονται, επειδή η καφεΐνη μπορεί να καλύψει τις καταθλιπτικές επιδράσεις του αλκοόλ, κάνοντας τους πότες να αισθάνονται σε μεγαλύτερη εγρήγορση από ό,τι θα αισθάνονταν διαφορετικά.

6. Λαμβάνοντας βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ψευδάργυρο

Μια μελέτη αξιολόγησε τις δίαιτες για 24 ώρες πριν και μετά την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Ήταν μια μικρή μελέτη και τα αποτελέσματα βασίστηκαν στο ότι οι συμμετέχοντες έλεγαν τι έτρωγαν.

Ωστόσο, διαπίστωσαν ότι τα άτομα των οποίων η κατανάλωση τροφίμων και ποτών περιείχε μεγαλύτερες ποσότητες ψευδαργύρου και βιταμινών Β είχαν λιγότερο έντονο hangover.

7. Περισσότερο αλκοόλ

Η αντίληψη είναι ότι ο πονοκέφαλος είναι μια μορφή στέρησης του αλκοόλ, οπότε ένα ή δύο ποτά θα διευκολύνουν τη στέρηση. Ωστόσο, απλώς διαιωνίζεται ένας κύκλο. Δεν σας επιτρέπει να ανακάμψετε.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού