Τις φοβίες και το μετατραυματικό στρες μπορεί να αντιμετωπίζει ένα συνηθισμένο φάρμακο για την υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση).
Πως το χάπι της πίεσης βοηθά στο φόβο
Σε πείραμα που διεξήγαγαν Ολλανδοί επιστήμονες, η ουσία προπρανολόλη που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της υπέρτασης, αποδείχτηκε αποτελεσματική στην άμβλυνση των συναισθημάτων που προκαλούσαν οι επώδυνες αναμνήσεις.
Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι τα άτομα που είχαν βιώσει τραυματικές εμπειρίες, ένιωθαν λιγότερο φόβο στην ανάκληση του περιστατικού όταν προηγουμένως είχαν κάνει ένεση με προπρανολόλη, αλλά ήταν ασαφές αν η δράση της ήταν μόνιμη.
Για να διερευνήσουν αν η ουσία μπορούσε να σταματήσει μακροπρόθεσμα το αίσθημα του φόβου σε συγκεκριμένες αναμνήσεις, η Merel Kindt και οι συνάδελφοί της από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, υπέβαλαν 60 υγιείς φοιτητές σε ηλεκτροσόκ κάθε φορά που έβλεπαν την εικόνα μιας αράχνης, ώσπου τελικά η εικόνα να τους προκαλεί φόβο ακόμη και χωρίς ηλεκτροσόκ.
Διαπίστωσαν ότι οι φοιτητές που έπαιρναν προπρανολόλη πριν δουν την εικόνα, δεν τρόμαζαν όταν τελικά την έβλεπαν.
Ακόμη και όταν υποβλήθηκαν εκ νέου στη διαδικασία σύνδεσης της εικόνας με το αίσθημα του φόβου, η φοβία δεν επέστρεψε, υποδεικνύοντας ότι η επίδρασή της έχει διάρκεια.
Η Kindt θεωρεί ότι η προπρανολόλη μπλοκάρει τους υποδοχείς αδρεναλίνης στον εγκέφαλο, την ουσία που εκκρίνει ο οργανισμός κάθε φορά όταν συμβαίνει κάποιο τραυματικό περιστατικό, αλλά και όταν ανακαλείται η ανάμνησή του.
Με αυτόν τον τρόπο «σπάει» τον φαύλο κύκλο του φόβου. «Δεν μπορούμε να αποδείξουμε ότι η ανάμνηση φεύγει, αλλά τουλάχιστον εξασθενεί τόσο ώστε δεν μπορούμε να την ανιχνεύσουμε πια», εξηγεί η Kindt.
Ωστόσο, ο Chris Brewin, ειδικός στη μνήμη από το University College του Λονδίνου, αν και θεωρεί ότι τα ευρήματα είναι ενδιαφέροντα, προειδοποιεί ότι το πείραμα της Kindt διήρκεσε μόλις τρεις μέρες. «Ο φόβος μπορεί να ξαναγύριζε αν τους εξέταζαν μερικές εβδομάδες αργότερα».
Επιπλέον η Kindt διερεύνησε μόνο τον βαθμό στον οποίο οι εθελοντές τρόμαζαν, αλλά διαταραχές όπως το μετατραυματικό άγχος συχνά συνδέονται και με άλλα συναισθήματα όπως θυμός και ντροπή, και γι’ αυτά δεν γνωρίζουμε πώς επηρεάζονται από την προπρανολόλη, προσθέτει.
Συνοψίζοντας
Το χάπι της πίεσης πιθανόν να μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του φόβου, χρειάζοντα όμως περισσότερες έρευνες.
Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας για να σας συμβουλέψει σχετικά με την υψηλή αρτηριακή πίεση.