Δίαιτα με καρπούζι

Category: Διατροφή

Μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, να μειώσετε τις φλεγμονές και να καθαρίσετε το σώμα σας από τις τοξίνες ή τουλάχιστον αυτό σας κάνει να πιστεύετε η φλυαρία στο διαδίκτυο. Όπως και άλλες ακραίες δίαιτες και καθαρισμοί, η δίαιτα με καρπούζι δίνει μεγάλες υποσχέσεις. Αλλά τηρεί τις υποσχέσεις της;

Πώς λειτουργεί

Υπάρχουν μερικές εκδοχές της δίαιτας καρπουζιού. Η πιο δημοφιλής είναι ένα είδος καθαρισμού. Περιλαμβάνει μια σχετικά σύντομη (αλλά αυστηρή) περίοδο στέρησης, ακολουθούμενη από την επιστροφή στην κανονική σας διατροφή.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου σταδίου, οι διαιτώμενοι τρώνε μόνο καρπούζι. Το στάδιο αυτό διαρκεί συνήθως τρεις ημέρες. Μπορεί να καταλήξετε να καταναλώνετε το ισοδύναμο ενός μεγάλου καρπουζιού κάθε μέρα. Και πάλι, οι λεπτομέρειες αυτής της δίαιτας ποικίλλουν ανάλογα με την πηγή.

Μετά από αυτό, ορισμένοι άνθρωποι επιστρέφουν στην κανονική τους διατροφή. Άλλοι προσθέτουν σταδιακά άλλα τρόφιμα πίσω στη διατροφή τους. Για παράδειγμα, σε μια παραλλαγή, μπορεί να έχετε δύο ελαφριά γεύματα κάθε μέρα και να τρώτε καρπούζι ως σνακ.

Τι λένε οι ειδικοί

Αυτού του είδους οι δίαιτες απευθύνονται στους ανθρώπους επειδή έχουν μεγάλη δομή αλλά απαιτούν μόνο μια σύντομη δέσμευση.

Σε αντίθεση με τις δίαιτες αλλαγής τρόπου ζωής, η πεπερασμένη χρονική περίοδος της δίαιτας καρπουζιού δίνει στους διαιτώμενους έναν ρεαλιστικό, εφικτό στόχο. Είναι πιο πιθανό να τιμωρήσουμε πρόθυμα τον εαυτό μας αν ξέρουμε ότι είναι μόνο για λίγες μέρες.

Το καρπούζι ως κύριο συστατικό δεν βλάπτει. Είναι πιο πιθανό να θελήσουμε να κάνουμε μια δίαιτα αν αυτό σημαίνει ότι θα τρώμε κάτι που αγαπάμε όλη μέρα.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, το καρπούζι κάνει καλό. Εκτός από τα διατροφικά οφέλη, παρέχει και αρκετό νερό.

Η δίαιτα του καρπουζιού είναι στην πραγματικότητα περισσότερο μια δίαιτα καθαρισμού που βασίζεται στο γεγονός ότι το καρπούζι αποτελείται πάνω από 90 τοις εκατό από νερό. Έτσι, είναι χαμηλό σε θερμίδες και παρέχει κάποιες βιταμίνες και μέταλλα.

Είναι ενυδατικό, αναζωογονητικό και μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε χορτάτοι, τουλάχιστον προσωρινά.

Τα οφέλη του καρπουζιού για την υγεία

Ένα φλιτζάνι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά καρπούζι έχει μόνο 46 θερμίδες, και είναι γεμάτο με τις ακόλουθες βιταμίνες, καθώς και πολλές άλλες:

  • Βιταμίνη Α, η οποία είναι απαραίτητη για την υγιή όραση.
  • Βιταμίνη Β-1, η οποία βοηθά το σώμα σας να μετατρέψει την τροφή σε ενέργεια.
  • Βιταμίνη Β-6, την οποία το σώμα σας χρειάζεται για τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων (RBC).
  • Βιταμίνη C, η οποία είναι σημαντική για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των ιστών.

Το καρπούζι είναι επίσης καλή πηγή λυκοπενίου. Αυτό το αντιοξειδωτικό έχει μια σειρά από οφέλη και μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και άλλες καταστάσεις.

Το καρπούζι περιέχει επίσης περισσότερη κιτρουλίνη από οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο. Το αμινοξύ κιτρουλίνη είναι πιο αξιοσημείωτο για το ρόλο του στην αγγειοδιαστολή και τη σωστή ροή του αίματος. Η κιτρουλίνη παίρνει στην πραγματικότητα το όνομά της από τον λατινικό όρο για το καρπούζι, Citrullus lanatus.

Οι σπόροι καρπουζιού είναι ένα εκπληκτικά καλό σνακ, εύκολο στο ψήσιμο και γεμάτο σίδηρο και μαγνήσιο. Ακόμα και η φλούδα είναι καλή για εσάς και βρώσιμη!

Πιθανοί κίνδυνοι της δίαιτας

Ο περιοριστικός χαρακτήρας της δίαιτας αυτής αφήνει τους ανθρώπους χωρίς καμία διατροφική πηγή πρωτεΐνης.

Εξαιτίας αυτού, δεν μπορεί να συστήσει τη δίαιτα σε παιδιά, έγκυες γυναίκες ή σε όσους έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας που απαιτεί ειδική διατροφή (όπως ο διαβήτης) ή σε άτομα με εξασθενημένη ανοσολογική λειτουργία. Όπως όλες οι γρήγορες δίαιτες, έτσι κιαυτή δεν αποτελεί μακροπρόθεσμη λύση.

Η μία μελέτη μετά την άλλη δείχνει ότι αυτές οι γρήπγορε δίαιτες που είναι στη μόδα κατά τους καιρούς δεν λειτουργούν μακροπρόθεσμα. Μόλις τελειώσει η περίοδος της δίαιτας, οι άνθρωποι επιστρέφουν στις παλιές τους συνήθειες, ξαναπαίρνουν το βάρος και αναζητούν την επόμενη δίαιτα για να δοκιμάσουν.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το καρπούζι δεν περιέχει καθόλου λίπος, το οποίο είναι απαραίτητο θρεπτικό συστατικό, όπως και η πρωτεΐνη. Τα άτομα με προβλήματα υγείας που απαιτούν ειδική διατροφή, όπως ο διαβήτης, θα πρέπει να αποφεύγουν τη δίαιτα με καρπούζι.

Συμπέρασμα

Για τους λάτρεις της υγιεινής διατροφής, λίγη αισιοδοξία: Γενικά, δεν υποστηρίζουμε ακραίες, περιοριστικές δίαιτες, αλλά αν είστε γενικά υγιείς, είναι απίθανο να είναι επιβλαβής όταν ακολουθείται για λίγες ημέρες.

Αν έχετε ένα σχέδιο για το πώς θα συνεχίσετε τις προσπάθειές σας για απώλεια βάρους μόλις τελειώσει η δίαιτα, και το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα μικρό σπρώξιμο, τότε προχωρήστε.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού