Οι λωτοί είναι το εθνικό φρούτο της Ιαπωνίας. Η εποχή τους είναι συνήθως από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο και αποτελούν καλή πηγή καλίου, φωσφόρου και βιταμίνης C.
Είδη λωτών
Υπάρχουν δύο είδη λωτών: το ασιατικό και το αμερικανικό.
Οι Αμερικάνικοι λωτοί τείνουν να φυτρώνουν άγρια, παρά να καλλιεργούνται. Το Diospyros kaki, ο ιαπωνικός λωτός, είναι ο τύπος που συνήθως βρίσκετε στα καταστήματα.
Υπάρχουν δύο δημοφιλείς τύποι ιαπωνικού λωτού:
- Hachiya: Αυτός ο τύπος λωτού έχει σχήμα βελανιδιού και είναι στυπτικός λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε τανίνη. Καταναλώνονται καλύτερα όταν είναι ώριμοι ή υπερώριμοι. Έχουν γυαλιστερή, βαθιά πορτοκαλοκόκκινη φλούδα και σκούρα κίτρινη σάρκα με μαύρες ραβδώσεις. Έχουν λίγους ή καθόλου σπόρους.
- Fuyu: Αυτός ο τύπος λωτού έχει σχήμα ντομάτας και δεν είναι στυπτικός, οπότε μπορεί κανείς να τους φάει όταν είναι ακόμα σκληροί. Η φλούδα τους είναι βαθύ πορτοκαλί και η σάρκα τους έχει ανοιχτό πορτοκαλί χρώμα. Έχουν λίγους ή καθόλου σπόρους.
Οφέλη για την υγεία
Οι καρποί του λωτού είναι γεμάτοι θρεπτικά συστατικά και μέταλλα.
Οι συγκεντρώσεις αυτών ποικίλλουν ανάλογα με τους τύπους του λωτού, αλλά οι περισσότεροι τύποι έχουν ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις του θρεπτικού συστατικού κρυπτοξανθίνη-β και του ανόργανου καλίου.
Οι λωτοί είναι επίσης καλή πηγή φυτικών ινών, φωσφόρου, ασβεστίου, βιταμίνης C και βιταμίνης Α.
Μπορεί να ωφελήσουν την όραση
Οι ιαπωνικοί λωτοί έχουν υψηλές συγκεντρώσεις βιταμίνης Α. Η κατανάλωση βιταμίνης Α ωφελεί την υγεία των ματιών υποστηρίζοντας τις λειτουργίες που επιτρέπουν τη φυσιολογική όραση.
Η βιταμίνη Α βοηθά επίσης τους ανθρώπους να βλέπουν καλύτερα στο σκοτάδι και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Γεμάτοι αντιοξειδωτικά
Οι στυφές ποικιλίες του λωτού παρουσιάζουν πολύ υψηλή αντιοξειδωτική δράση, η οποία είναι συγκρίσιμη με τις φράουλες και τα βατόμουρα. Αυτό τα καθιστά μια εξαιρετική προσθήκη στη διατροφή οποιουδήποτε.
Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.
Το οξειδωτικό στρες μπορεί να έχει μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη προβλημάτων υγείας, όπως:
- ο καρκίνος
- οι καρδιαγγειακές παθήσεις
- ο διαβήτης
- οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ.
Ενώ το σώμα παράγει κάποια από τα δικά του αντιοξειδωτικά, πολλά αντιοξειδωτικά προέρχονται από τα τρόφιμα.
Η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων των ελεύθερων ριζών.
Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
Οι καρποί του λωτού έχουν αντιφλεγμονώδη χαρακτηριστικά. Μια μελέτη σε αρουραίους βρήκε ότι οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του πιθανώς μειώνουν τη φλεγμονή καθώς και τη βλάβη των ιστών.
Η περιεκτικότητα σε βιταμίνη C βοηθά να καταστεί δυνατή η αντιφλεγμονώδης δράση.
Η βιταμίνη C συνδέεται με τη μείωση της επίδρασης πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη και του καρκίνου του προστάτη.
Πλούσιοι σε φυτικές ίνες
Οι λωτοί είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, ιδιαίτερα αν είναι αποξηραμένοι. Η κατανάλωση φυτικών ινών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της «κακής χοληστερόλης» στο σώμα.
Οι διαλυτές φυτικές ίνες, όπως αυτές που βρίσκονται στους λωτούς, μπορούν να συνδεθούν με τη χοληστερόλη στο πεπτικό σύστημα και να την απομακρύνουν από το σώμα.
Διατροφικές πληροφορίες
Ένας ωμός ιαπωνικός λωτός ανά 100 γραμμάρια (g) περιέχει:
- Θερμίδες: 70
- Υδατάνθρακες:18.59 g
- Πρωτεΐνη: 0,58 g
- Λίπος: 0,19 g
- Φυτικές ίνες: 3,6 g
- Βιταμίνη Α: 81 μικρογραμμάρια (mcg) ισοδύναμα δραστικότητας ρετινόλης (RAE)
- Βιταμίνη C: 7,5 χιλιοστόγραμμα (mg)
- Β-καροτένιο: 253 mcg
- Β-κρυπτοξανθίνη: 1447 mcg
- Κάλιο: 161 mg
- Φώσφορος: 17 mg
- Ασβέστιο: 8 mg
- Νάτριο: 1 mg
- Σίδηρος: 150 mcg
Οι θρεπτικές αξίες για τους αμερικανικούς λωτούς είναι παρόμοιες με τους ιαπωνικούς, αλλά παρουσιάζουν κάποιες διαφορές.
Υπάρχουν κίνδυνοι από την κατανάλωση των λωτών
Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι σε θέση να τρώνε λωτούς χωρίς δυσμενείς επιπτώσεις. Ωστόσο, αν κάποιος δεν τους έχει δοκιμάσει στο παρελθόν, καλό είναι να γνωρίζει τα εξής:
Πιλήματα
Η κατάποση μαζικών ποσοτήτων από λωτούς μπορεί να προκαλέσει το σχηματισμό πιλημάτων. Το πίλημα είναι μια σκληρή μάζα που μπορεί να οδηγήσει σε γαστρική απόφραξη.
Αλλεργικές αντιδράσεις
Οι αλλεργικές αντιδράσεις στους λωτούς είναι σπάνιες, αλλά μπορεί να εμφανιστούν.
Οι αλλεργίες μπορεί να είναι ήπιες, με συμπτώματα όπως στομαχόπονος ή ναυτία, αλλά είναι επίσης πιθανό μια αλλεργία να οδηγήσει σε αναφυλακτικό σοκ.
Μπορείτε να τρώτε τους καρπούς του λωτού με διάφορους τρόπους, όπως:
- κόψτε τους σε φέτες
- κόψτε τους στη μέση και βγάλτε τη σάρκα με ένα κουτάλι
- κόψτε τους σαν μήλο
Είναι προτιμότερο να τους αγοράζετε όσο είναι ακόμα σφιχτοί και άγουροι. Στη συνέχεια μπορούν να ωριμάσουν στη φρουτιέρα σας.
Αν κάποιος επιθυμεί να επιταχύνει τη διαδικασία ωρίμανσης, μπορεί να τα βάλει δίπλα σε μπανάνες ή μήλα. Αυτά τα φρούτα απελευθερώνουν αιθυλένιο, το οποίο είναι ένα αέριο γνωστό για τις ιδιότητες ωρίμανσης των φρούτων.
Μπορείτε να φάτε ένα λωτό Fuyu είτε είναι ώριμος είτε άγουρος. Οι λωτοί Hachiya είναι καλύτεροι όταν είναι μαλακοί, καθώς είναι λιγότερο πικροί.
Μπορείτε επίσης να προσθέσετε τους λωτούς στα γεύματα:
- προσθέστε αποξηραμένους λωτούς σε ψωμιά, κέικ και άλλα αρτοσκευάσματα.
- χρησιμοποιήστε φρέσκο λωτό σε σαλάτες ή σάλτσες.
- πολτοποιήστε τη σάρκα τους και προσθέστε την σε γιαούρτι ή παγωτό
- προσθέστε αποξηραμένο ή φρέσκο λωτό ως επικάλυψη σε δημητριακά, μούσλι ή γρανίτες.
Συνοψίζοντας
Οι λωτοί είναι ένα εξαιρετικά ευπροσάρμοστο φρούτο με πολλά οφέλη για την υγεία.
Θα πρέπει να προσέχετε να μην τρώτε πάρα πολλά σε μία φορά, καθώς η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας λωτών μπορεί να προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις.
Ωστόσο, η κατανάλωσή τους με μέτρο μπορεί να έχει οφέλη στην υγεία σας.