Σκίσε τα Απόνερα

Category: Fitness
water ski

Ο πρωταθλητής Βαγγέλης Παπακηρύκος εξηγεί πώς θα τα καταφέρεις με 3 μαθήματα.

Tα 340 άλογα της μηχανής αγκομαχούν να κρατήσουν την ταχύτητα του σκάφους κι εσύ σκίζεις τα απόνερα με το σκι σου, προσπαθώντας μανιασμένα να το φρενάρεις. Η λαβή στριγκλίζει στα χέρια σου και πλαγιάζεις απορροφώντας όλη την ενέργεια, που ελευθερώνεται από το σπρέι του απόνερου. Ναι!!! Γλιστράς στην επιφάνεια της θάλασσας με ταχύτητα 80 χλμ. και παίρνεις κλίση προσπαθώντας να ακουμπήσεις τον ώμο σου στο νερό. Δεν θα μπορούσα να σκεφτώ κάτι καλύτερο για μια καλοκαιρινή μέρα.

Πότε να αρχίσω

Τώρα είναι η κατάλληλη εποχή, που ζεσταίνει ο καιρός, ώστε η κρύα θάλασσα να μην είναι ανασταλτικός παράγοντας. Για τους πιο τολμηρούς, και ο Μάρτιος είναι καλός μήνας, αρκεί να φοράς μία ισοθερμική φόρμα. Ενας αρχάριος, συνήθως, ξεκινάει το πρώτο του μάθημα με τα διπλά σκι. Είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να κάνεις το πρώτο γλίστρημα πάνω στο νερό. Κάποιος πιο γυμνασμένος, ή γενικότερα αθλητικός τύπος, μπορεί να ξεκινήσει κατευθείαν με το μονοσκί. Ο σκοπός μου πάντα -όταν δίνω το πρώτο μάθημα σε κάποιον- είναι να μην ταλαιπωρηθεί, ώστε να αγαπήσει το άθλημα.

Η πρώτη βουτιά

Σίγουρα θα έχεις ακούσει πολλούς φίλους σου να εξιστορούν την πρώτη τους εμπειρία και το πιο πιθανό είναι να έχεις τρομάξει με αυτά που άκουσες. Είναι φυσικό για κάποιον που δοκίμασε θαλάσσιο σκι με ένα φίλο, που απλά είχε ένα σκάφος κι ένα ζευγάρι σκι, να μην αποκόμισε και την καλύτερη εντύπωση γι’ αυτό το άθλημα.

Πολλές φορές έχω ακούσει από κάποιον, που πρωτοδοκίμασε θαλάσσιο σκι, ότι ήπιε τη μισή θάλασσα, γέμισε μελανιές και ταλαιπωρήθηκε τόσο πολύ, χωρίς να μπορέσει να σταθεί ούτε για 50 μέτρα πάνω στα σκι του. Ολα αυτά είναι φυσικά όταν σας διδάσκει αυτό το τόσο τεχνικό άθλημα κάποιος αδαής φίλος ή γνωστός.

Ολες αυτές τις δυσάρεστες εμπειρίες, σε διαβεβαιώνω ότι δεν πρόκειται να τις ζήσεις αν το πρώτο σου μάθημα γίνει από εξειδικευμένους προπονητές θαλάσσιου σκι – όπως αυτοί που θα βρεις στο Chalkis Water Ski Center. » Είναι καλή άσκηση το σκι; Το διαφορετικό με το σκι είναι ότι με μία προπόνηση των 15’ θα νιώσεις κούραση αλλά κι ευεξία ταυτόχρονα. Σίγουρα το πιάσιμο στους επίμαχους μυς δεν θα το γλιτώσεις, καθώς το θαλάσσιο σκι γυμνάζει πολύ εξειδικευμένους μυς, και όσο γυμνασμένος και να ’σαι, θα καταλάβεις ότι το σώμα σου δούλεψε σκληρά.

Προτού μπεις στη θάλασσα

Ο εξοπλισμός που χρειάζεσαι είναι: πέδιλα, ένα σωσίβιο, ένα ειδικό σκάφος με μπάρα εκμάθησης και μία ισοθερμική φόρμα, αν σκέφτεσαι να δοκιμάσεις την άνοιξη, ή απλώς το μαγιό – αν θεωρείς απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκινήσεις θαλάσσιο σκι τον καύσωνα.

Το πρώτο βήμα

Το πρώτο μάθημα στα διπλά σκι ή στο μονό γίνεται συνήθως με τη βοήθεια της μπάρας. Πρόκειται για μέσο εκμάθησης που βρίσκεται στο πλάι του σκάφους και είναι σταθερό σημείο έλξης, που βοηθάει τον αρχάριο να πάρει τη σωστή στάση. Οταν συμπληρώσεις 8-10 μαθήματα και μπορείς πλέον να διασταυρώνεις άνετα τα απόνερα του σκάφους, καλό είναι το επόμενο βήμα σου να είναι η αγορά του εξοπλισμού.

Με αυτή την επένδυση θα δεθείς με το άθλημα και μαζί θα έχεις και κίνητρο για να επιδιώκεις τη βελτίωσή σου. Η πρώτη αγορά είναι τα γάντια, μετά το σωσίβιο και αργότερα το πέδιλο. Πάντα αγοράζεις εξοπλισμό, ο οποίος είναι ανάλογος με το επίπεδό σου. Οσο και να σε δελεάζει το καλύτερο μοντέλο, μπορεί να αποδειχθεί μεγάλο λάθος τέτοια αγορά -σε περίπτωση που προορίζεται για άλλο επίπεδο άθλησης- και το πιο πιθανό είναι να σε δυσκολέψει παρά να σε βοηθήσει.

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να συμβουλευτείς κάποιον εξειδικευμένο προπονητή για τη σωστή επιλογή.

Η κλιμάκωση

Είπαμε ότι ένας αρχάριος μπορεί να ξεκινήσει να κάνει σκι με διπλά σκι ή μονοσκί. Αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο γυμνασμένος και τολμηρός είσαι. Αν θέλεις να ξεκινήσεις με τον κλασικό τρόπο, θα αρχίσεις με 2 σκι από την μπάρα. Συνήθως αυτό γίνεται μόνο στο πρώτο μάθημα. Στο δεύτερο μάθημα τοποθετούμε πάνω στην μπάρα μία λαβή μήκους 1,5 μ. και αρχίζει να υπάρχει η πρώτη αίσθηση ανεξαρτησίας από το σκάφος.

Το επόμενο μάθημα είναι με το μακρύ σχοινί, πλέον πίσω από το σκάφος. Αποτέλεσμα 3-4 μαθημάτων είναι να σκίζουμε τα κύματα. Είναι η ώρα της φωτογραφίας. Στην αρχή θα καμαρώνεις και θα τη δείχνεις στους φίλους σου. Οταν προχωρήσεις στο μονοσκί, θα την έχεις ήδη ξεχάσει. Η εκμάθηση στο μονοσκί έχει την ίδια κλιμάκωση με τα διπλά σκι. Η μόνη διαφορά είναι ότι συνήθως χρειάζονται 3-4 μαθήματα παραπάνω στο στάδιο της λαβής στην μπάρα κι επίσης στο μακρύ σχοινί.

Γεγονός είναι ότι με 8-10 μαθήματα, σε μία επιλεγμένη σχολή θαλάσσιου σκι, θα μπορέσεις να γλιστρήσεις πλέον πάνω στο νερό με ζηλευτή σταθερότητα κι επιδεξιότητα. Αργότερα, και με αρκετή προπόνηση, θα καταφέρεις πλέον να διασταυρώνεις τα απόνερα -από τη μια μεριά στην άλλη- με μεγάλη ταχύτητα και απότομες στροφές.

Μετά από μια περίοδο, κατά την οποία το μοναδικό σου μέλημα θα είναι πώς να ακουμπήσεις το αυτί σου στο νερό και πόσο μεγάλη βεντάλια (το σπρέι που πετάει το σκι πλαγιάζοντας) θα πετάξεις με κοφτές στροφές, έρχεται η ώρα να δοκιμάσεις να μπεις στο στίβο του σλάλομ. Οσο και αν σου φανεί παράξενο, από αυτό το σημείο και μετά δεν υπάρχει γυρισμός. Το θαλάσσιο σκι θα γίνει έμμονη ιδέα στο κεφάλι σου. Πριν κοιμηθείς θα σκέφτεσαι το στίβο, μόλις ξυπνάς θα παραπατάς κάνοντας σλάλομ σε οτιδήποτε θυμίζει μπάλα του στίβου.

Εδώ αξίζει να σημειώσουμε, γι’ αυτούς που δεν είναι τόσο ενημερωμένοι με το αγωνιστικό θαλάσσιο σκι, ότι ο στίβος του σλάλομ αποτελείται από σημαδούρες που βρίσκονται στο νερό. Κάποιες από αυτές ορίζουν μία ευθεία για το σκάφος και οι υπόλοιπες (6) βρίσκονται εκατέρωθεν. Ο σκιέρ προσπαθεί να τις περάσει από την εξωτερική τους πλευρά κάνοντας ζιγκ ζαγκ. Οταν καταφέρει ένα επιτυχημένο πέρασμα, το σκάφος επιστρέφει με πιο γρήγορη ταχύτητα δυσκολεύοντας το σκιέρ. Οταν καταφέρεις να ολοκληρώσεις το σλάλομ, η δυσκολία αυξάνεται κονταίνοντας το σχοινί κ.ο.κ. MH

Ο Βαγγέλης Παπακηρύκος είναι κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ στο σλάλομ. Αυτός και το team του στη Χαλκίδα λειτουργούν τη σχολή Μάρτιο – Δεκέμβριο από το 1991.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού