Πέρασε από Τεστ – κήλη βουβωνική χώρα

Category: Υγεία

Πρόσεξε το κενό. Οι γυναίκες κάνουν παιδιά και οι άντρες παθαίνουν κήλη.

Oι άντρες έχουν λιγότερο προστατευτικό ιστό στην περιοχή της βουβωνικής χώρα σε σχέση με τις γυναίκες. Αυτό σημαίνει ότι είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη η πιθανότητα για έναν άντρα να αντιμετωπίσει στη διάρκεια της ζωής του πρόβλημα κήλης σε σχέση με μια γυναίκα – μέρος του εντέρου βρίσκει ένα αδύναμο σημείο στα κοιλιακά τοιχώματα και «σκάει μύτη» έξω από αυτά. Για τα περισσότερα είδη κήλης είναι αδύνατη η πρόληψη. «Τα πάντα οφείλονται στο γενετικό παράγοντα» εξηγεί ο Parviz K. Amid, κλινικός ιατρός και διευθυντής του Ινστιτούτου Κήλης στο Λίχτενσταϊν.

Kλασικοί τύποι κήλης

Λοξή βουβωνοκήλη

Πού χτυπάει: Στη βουβωνική χώρα, κοντά στο μηρό.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο: Οι άντρες κάτω των 30 με οικογενειακό ιστορικό.

Πώς συμβαίνει: Ιστός που έχει απομείνει από την ανάπτυξη των όρχεων παρέχει ένα διάδρομο για  τη διαφυγή του εντέρου.

Τι πρέπει να ξέρεις: Η παλαιού τύπου εξέταση του τύπου «στρίψε το κεφάλι σου και βήξε» συνήθως είναι αποτελεσματική . Η εγχείρηση αποτελεί την καλύτερη θεραπεία (δες τον πίνακα πάνω δεξιά).

Ευθεία βουβωνοκήλη

Πού χτυπάει: Στη βουβωνική χώρα, δίπλα στο μηρό. Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο: Οι άντρες άνω των 30 με οικογενειακό ιστορικό.Πώς συμβαίνει: Το τρίγωνο του Hesselbach -ένα λεπτό αλλά ισχυρό «φράγμα» μεταξύ των εντέρων και της βουβωνικής χώρας- χαλαρώνει.

Τι πρέπει να ξέρεις: Η άρση βαρών μπορεί να προκαλέσει ρήξη, λέει ο Bernard Novak, κλινικός γιατρός από το National Ambulatory Hernia Institute.

Ασυνήθιστοι τύποι κήλης

Ομφαλοκήλη

Πού χτυπάει: Στον αφαλό.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο: Αυτοί που έχουν εξογκώματα.

Πώς συμβαίνει: Το έντερο μπορεί να προκαλέσει ρήγμα σε κάποιο αδύνατο σημείο στην περιοχή όπου βρισκόταν ο ομφάλιος λώρος. «Τέτοια εξογκώματα είναι εξ ορισμού κήλες» λέει ο δρ Novak.

Τι πρέπει να ξέρεις: Αν μπορείς να πιέζεις το εξόγκωμα στην κοιλιά σου, είναι αυξημένη η πιθανότητα να επεκταθεί όσο μεγαλώνεις.

Επιγαστρική κήλη

Πού χτυπάει: Εκεί όπου συναντιούνται οι ορθοί κοιλιακοί μύες, ακριβώς πάνω από τον αφαλό.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο: Οποιοσδήποτε με οικογενειακό ιστορικό.

Πώς συμβαίνει: «Σε οποιοδήποτε αδύνατο σημείο κατά μήκος της λευκής γραμμής (η τενόντιος μέση γραμμή του πρόσθιου κοιλιακού τοιχώματος μεταξύ των δύο ορθών κοιλιακών μυών) μπορεί να προκληθεί ρήξη» λέει ο δρ Amid.

Τι πρέπει να ξέρεις:  Πρόσεξε τα εξογκώματα: ο πόνος δεν συνδέεται πάντα με κήλη.

Κήλες για επαγγελματίες

Κήλες από σπορ

Πού χτυπάει: Στη βουβωνική χώρα.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο: Οι αθλητές των σπορ, τα οποία εμπεριέχουν στροφή ή περιστροφή.

Πώς συμβαίνει: Οι πολλές περιστροφικές επαναλήψεις αδυνατίζουν τους πλάγιους μυς επιτρέποντας τη δημιουργία ρηγμάτων.

Τι πρέπει να ξέρεις: Αν δεν υπάρχει στρογγυλό εξόγκωμα, συχνά γίνεται λάθος διάγνωση τραυματισμού στη βουβωνική χώρα, λέει ο Andrew Feldman, γιατρός της ομάδας Xόκεϊ των New York Rangers.

Εχεις Kήλη;  

Οι κήλες στη βουβωνική χώρα μπορεί να προκαλέσουν εξογκώματα ακόμα και στο μέγεθος ενός λεμονιού. Αν μπορέσεις να πιέσεις αυτό το στρογγυλό εξόγκωμα προς τα μέσα, το πιο πιθανό είναι να έχεις κήλη. Ενας απαλός πόνος μπορεί να αποτελέσει επίσης σύμπτωμα – ειδικά μετά από προπόνηση με βάρη ή σκληρή καταπόνηση. Η κήλη που θα προέλθει λόγω αθλητικών δραστηριοτήτων δεν είναι απαραίτητο να έχει τη μορφή εξογκώματος. Παρ’ όλα αυτά, αν ο πόνος στη βουβωνική χώρα είναι επίμονος, επισκέψου το γιατρό σου. 

Θεραπείες για την Κήλη

Οι κήλες δεν θεραπεύονται, αλλά οι χειρουργοί μπορούν να ράψουν ή να ενισχύσουν το κατεστραμμένο κοιλιακό τοίχωμα και να αποτρέψουν την υποτροπή. Οι επιλογές:

Διαδικασία Ανοικτή επέμβαση χωρίς πλέγμα πολυπροπυλενίου
Χρόνος ανάρρωσης 4 εβδομάδες
Συχνότητα υποτροπής 11%

Διαδικασία Ανοικτή επέμβαση με πλέγμα πολυπροπυλενίου
Χρόνος ανάρρωσης 5 μέρες
Συχνότητα υποτροπής 4%

Διαδικασία Λαπαροσκοπικό χειρουργείο με πλέγμα πολυπροπυλενίου
Χρόνος ανάρρωσης 4 ημέρες
Συχνότητα υποτροπής 10%

Προστασία από Τραυματισμούς
Η παρακάτω άσκηση θα βελτιώσει την ικανότητα του κορμού σου στην περιστροφή, στην έκταση των γοφών σου και παράλληλα θα δυναμώσει τους κοιλιακούς και τα πόδια σου. Ολα αυτά θα σε προστατεύσουν από πιθανή εμφάνιση κήλης λόγω της ενασχόλησής σου με τον αθλητισμό.

Οπίσθιες προβολές με πλευρική ανύψωση βάρους* Στάσου όρθιος κρατώντας έναν ελαφρύ αλτήρα μπροστά στο στήθος σου.

* Κάνε ένα βήμα πίσω με το αριστερό πόδι και παράλληλα σήκωσε το βάρος προς τα πάνω και προς τον δεξιό ώμο. Κοίταζε το βάρος την ώρα που το σηκώνεις προς τα πάνω. Πίεσε το σώμα σου μέχρι να επανέλθει στην αρχική θέση. Κάνε 10-12 επαναλήψεις και στη συνέχεια επανάλαβε κάνοντας προβολή με το δεξί πόδι και σηκώνοντας το βάρος από την αριστερή πλευρά.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού
Κλείσιμο
Κατηγορίες προϊόντων
Τιμή