10 σοβαροί λόγοι που πρέπει να ξεκινήσεις άμεσα το Spinning

Category: Fitness

Το Spinning είναι μια άσκηση χαμηλής επιβάρυνσης για όλους. Δεν έχει σημασία ποια είναι τα επίπεδα της φυσικής σας κατάστασης ή η ηλικία, το βάρος ή το φύλο σας ή η ικανότητά σας να οδηγείτε ποδήλατο δρόμου για να παρακολουθήσετε μαθήματα σπιν.

Μπορεί ακόμη και να αναρρώνετε από έναν ορθοπεδικό τραυματισμό ή να είστε απρόθυμοι να ασκηθείτε λόγω προβλημάτων ή ενοχλήσεων στα γόνατα.

Αν είναι έτσι τα πράγματα, το spinning μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να αναρρώσετε, καθώς είναι μια άσκηση χαμηλής επιβάρυνσης που δεν επιβαρύνει τόσο πολύ τις αρθρώσεις σας, όπως οι αστράγαλοι και τα γόνατα, όσο άλλες προπονήσεις.

1. Το spinning βελτιώνει την ισορροπία, το συντονισμό και τη στάση του σώματος

Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη των μαθημάτων σπιν είναι ότι ενισχύει τον κορμό σας, ενώ παράλληλα βελτιώνει την ισορροπία σας.

Στην πραγματικότητα, ένας δυνατός κορμός είναι αυτό που χρειάζεστε για τη βέλτιστη ισορροπία και κρατώντας τον εαυτό σας όρθιο καθώς σταθεροποιείστε πάνω στο ποδήλατο, βοηθά σε αυτό.

Το spinning είναι επίσης μια άσκηση η οποία απαιτεί πιο προκλητικές κινήσεις, όπως το να στέκεστε ελαφρώς όρθιοι και να οδηγείτε από τη σέλα.

Η ισορροπία είναι κάτι που οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε δεδομένο, επειδή δεν σκεφτόμαστε κάθε μέρα ότι οι μύες του κορμού και η σπονδυλική στήλη μας κρατούν όρθιους, απλά συνεχίζουμε και περπατάμε χωρίς να το σκεφτόμαστε ιδιαίτερα.

Τι συμβαίνει όμως όταν χάνουμε μέρος αυτού του συντονισμού που έρχεται με την ηλικία, τον πιο αδύναμο κορμό και τη λιγότερο συχνή δραστηριότητα; Μπορούμε εύκολα να πέσουμε και να τραυματιστούμε.. Το spinning μας βοηθά να ενεργοποιήσουμε τους κρίσιμους μύες που μας βοηθούν να παραμένουμε ευέλικτοι και ευλύγιστοι.

Ένα μάθημα σπιν είναι επίσης μια εξαιρετική ευκαιρία να εστιάσετε στη στάση του σώματός σας και η φροντίδα της σπονδυλικής σας στήλης είναι εύκολα το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσατε ποτέ να κάνετε για το σώμα σας.

Χρειάζεστε καλή υγεία της σπονδυλικής στήλης για να παρέχει στο σώμα σας δομή και υποστήριξη. Μια υγιής σπονδυλική στήλη είναι απαραίτητη αν θέλετε να διατηρήσετε μια ενεργή ζωή, πόσο μάλλον να τα βγάζετε πέρα στην καθημερινότητα.

2. Bοηθά στη διαχείριση του βάρους

Είναι αερόβια άσκηση που βοηθά στην απώλεια και τη διαχείριση του βάρους. Σε ένα μάθημα σπιν θα κάψετε πολλές θερμίδες αλλά το πόσες ακριβώς εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως ο ρυθμός και η αντίσταση.

Το τακτικό spinning με την πάροδο του χρόνου θα σας βοηθήσει να μειώσετε το βάρος σας και τα επίπεδα σωματικού λίπους. Ειδικά καθώς δυναμώνετε τους μυς σας και ανεβάζετε το μεταβολισμό σας, θα αρχίσετε να καίτε περισσότερο ακόμα και όταν ξεκουράζεστε.

3. Eνισχύει το κάτω μέρος του σώματός

Ένα από τα καλύτερα οφέλη του spinning είναι το πόσο πιο δυνατούς κάνει τους μύες των ποδιών σας. Στοχεύει και δυναμώνει τους τετρακέφαλους, τους γλουτούς, τις γάμπες και τους οπίσθιους μηριαίους.

Μπορείτε επίσης να συμπληρώνετε τα μαθήματα σπιν με κάποιες ασκήσεις με βάρη, όπως οι προβολές και τα καθίσματα, κάνοντας το κάτω μέρος του σώματός σας ακόμα πιο δυνατό κι έτσι βελτιώνετε και την απόδοσή σας στο spinning.

4. Τονώνει τους μύες

Το spinning δεν δυναμώνει μόνο τους μύες του σώματός σας, αλλά τους τονώνει επίσης.

Τα τακτικά μαθήματα spinning θα αυξήσουν τον όγκο των μυών στα πόδια και τον κορμό σας, ο οποίος εργάζεται για να κρατήσει το σώμα σας σε όρθια θέση.

Να εστιάζετε πάντα στην ενδυνάμωση αντί για το βάρος σας, αν η απώλεια βάρους είναι στόχος σας. Οι μύες ζυγίζουν περισσότερο από το λίπος και είναι πιθανό να πάρετε βάρος χτίζοντας άπαχους μύες ποδιών μέσω του spinning.

5. Kάνει καλό στην καρδιά και στους πνεύμονές

Τα μαθήματα σπιν είναι αερόβια άσκηση που σημαίνει ότι αυξάνει τους καρδιακούς σας παλμούς. Από την ενδυνάμωση των καρδιακών σας μυών έως τη μείωση των σφυγμών ηρεμίας, το spinning βελτιώνει τη συνολική καρδιαγγειακή σας υγεία.

Με μια πιο υγιή καρδιά, διατρέχετε σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο για ορισμένες καρδιαγγειακές παθήσεις και ιατρικές καταστάσεις, όπως καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο και υψηλή αρτηριακή πίεση.

Εκτός από την καρδιά σας, το spinning ωφελεί τους πνεύμονες, την κυκλοφορία και την αναπνευστική σας λειτουργία. Καθώς διατηρείτε έναν κυκλικό ρυθμό κίνησης και αναπνοής στο μάθημα σπιν, οι πνεύμονες λαμβάνουν φρέσκο οξυγόνο και ενισχύετε τους γύρω μύες τους με τον αυξημένο ρυθμό αναπνοής σας.

6. Βελτιώνει την ψυχική υγεία

Η αερόβια άσκηση είναι ένας από τους σπουδαιότερους τρόπους για να βελτιώσετε την ψυχική και συναισθηματική σας ευεξία, καθώς συμβάλλει στην ανακούφιση από το στρες και τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης.

Ειδικότερα, τα μαθήματα σπιν, βοηθούν το μυαλό σας να παραμείνει συγκεντρωμένο στην παρούσα στιγμή. Όταν είστε τόσο συγκεντρωμένοι στις ρυθμικές κινήσεις βοηθά στην καλλιέργεια καλύτερης επίγνωσης, εστίασης και συγκέντρωσης, εντός και εκτός ποδηλάτου.

Πάντα θα υπάρχουν μέρες που δεν θα αισθάνεστε και τόσο ενθουσιασμένοι για να σηκωθείτε και να ξεκινήσετε, αυτό είναι ανθρώπινο. Αλλά μόλις εμφανιστείτε στο μάθημα σπιν και το δυσκολότερο μέρος (τουλάχιστον το νοητικό) έχει περάσει, από εκεί και πέρα όλα συνεχίζονται, κυριολεκτικά.

Αν θέλετε να εστιάσετε σε οποιαδήποτε πτυχή της ψυχικής σας υγείας ή των επιπέδων αυτοπεποίθησής σας, υπάρχει πάντα κάτι που μπορείτε να πάρετε από το spinning. Μόλις αρχίσετε να απελευθερώνετε αυτές τις ενδορφίνες και να ανακουφίζεστε από το άγχος σας, θα νιώσετε πολύ καλύτερα.

7. Αυξάνει την αντοχή

Μιλήσαμε ήδη λίγο για την καρδιαγγειακή σας αντοχή, οπότε ας μιλήσουμε για την ψυχική σας αντοχή, ένα από τα άλλα θαυμάσια οφέλη του σπιντ όσον αφορά την ψυχική σας υγεία.

Καθώς πιέζετε τον εαυτό σας και βρίσκετε μεγαλύτερη αίσθηση κινήτρων και ενδυνάμωσης στα μαθήματα σπιν, θα καλλιεργήσετε μια πιο θετική, “μπορώ να το κάνω” στάση. Με άλλα λόγια, η σωματική σας σκληρότητα μεταφράζεται σε ψυχική σκληρότητα, είτε το συνειδητοποιείτε καθώς συμβαίνει είτε όχι.

Στην πραγματικότητα, ίσως είναι πιο πιθανό να παρατηρήσετε σημάδια υψηλότερης ανθεκτικότητας σε καταστάσεις ζωής εκτός προπόνησης. Μπορεί να αρχίσετε να συνειδητοποιείτε ότι υποκύπτετε λιγότερο στο στρες ή ότι κατακλύζεστε από μη χρήσιμα συναισθήματα. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι έχετε γίνει πιο σίγουροι για τον εαυτό σας και πιο σίγουροι για τις ικανότητές σας.

Το spinning σας βοηθά να αναπτύξετε ένα επίπεδο πνευματικής πειθαρχίας που δεν αποκτάτε από οποιαδήποτε προπόνηση.

8. Μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη

Πιθανότατα έχετε ήδη ακούσει στο παρελθόν ότι η LDL χοληστερόλη είναι η “κακή” χοληστερίνη επειδή, με την πάροδο του χρόνου, συμβάλλει σε λιπαρές εναποθέσεις στα αιμοφόρα αγγεία που περιορίζουν τη ροή του αίματος στις αρτηρίες.

Αυτός ο τύπος χοληστερόλης σας θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, αλλά τα μαθήματα σπιν μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε αυτά τα επίπεδα χοληστερόλης. Στην πραγματικότητα, το spinning είναι μία από τις καλύτερες μορφές άσκησης για το σκοπό αυτό.

Αυτό που συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας αερόβιας προπόνησης όπως το σπιν είναι ότι διεγείρει τα ένζυμα στο σώμα σας που βοηθούν στη μετακίνηση της LDL χοληστερόλης από το αίμα σας στο συκώτι σας. Από εκεί, μετατρέπεται για πέψη, οπότε όσο περισσότερο σπινάρεις, τόσο περισσότερη LDL ξεφορτώνεται το σώμα σου.

9. Μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμών

Πολλοί τραυματισμοί συμβαίνουν επειδή οι αρθρώσεις γίνονται δύσκαμπτες ή οι μύες γίνονται αδύναμοι.

Με άλλα λόγια, οι τραυματισμοί είναι πιο πιθανό να συμβούν όταν δεν χρησιμοποιείτε το σώμα σας αρκετά. Ειδικά αν κάνετε μια γρήγορη κίνηση ή αν σηκώσετε κάτι βαρύ μετά από μια περίοδο που δεν έχετε γυμναστεί, μπορείτε να τραυματιστείτε.

Το spinning βοηθάει στο να διατηρήσετε τους μυς και τις αρθρώσεις σας χαλαρούς και ευλύγιστους. Όσο περισσότερο κάνετε σπιντάρισμα (με ημέρες ξεκούρασης, φυσικά), τόσο πιο έτοιμοι θα είστε για ό,τι έρθει.

10. Ομαδικότητα

Τα μαθήματα σπιν είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να είστε κοινωνικοί και να γνωρίσετε νέους ανθρώπους. Μπορεί να μην είστε πάντα εκεί για να μοιραστείτε ολοκληρωμένες συζητήσεις, αλλά είστε εκεί για να μοιραστείτε την ενέργεια του άλλου, και αυτή η ενέργεια εξαπλώνεται και γίνεται μεταδοτική.

Σε ένα μάθημα σπιν, θα ενθαρύνεται επίσης ο ένας τον άλλον, ακόμη και αν δεν συνειδητοποιείτε ότι ενθαρύνεται κάποιον ή αυτός εσάς. Τις περισσότερες φορές, όταν οι άνθρωποι εργάζονται πιο σκληρά σε ένα ομαδικό περιβάλλον δεν το συνειδητοποιούν.

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από την εμπειρία του να βιώνεις τα ίδια ή παρόμοια συναισθήματα με κάποιον δίπλα σου, να κινείσαι στον ίδιο ρυθμό, να ιδρώνεις στο ίδιο τραγούδι. Είναι όλα τόσο διασκεδαστικά και ενισχύουν την αίσθηση του ομαδικού πνεύματος.

Όπως είπαμε και στην αρχή, τα μαθήματα σπιν είναι για όλους, από αρχάριους έως προχωρημένους , όχι μόνο από άποψη προσβασιμότητας αλλά και από το γεγονός ότι ο καθένας θα δοκιμάσει τα όριά του. Και το καλύτερο μέρος του σπιν είναι ότι δεν θα πιέσετε τον εαυτό σας περισσότερο από το μέγιστο δυνατό όριο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι τα πόδια σας δεν θα δουλεύουν και δεν θα καίνε πάντα, αλλά επειδή πρόκειται για αερόβια προπόνηση, θα κινείστε μεταξύ επίπεδων ελαφρύτερων και βαρύτερων αντιστάσεων. Με αυτόν τον τρόπο θα κάψετε περισσότερες θερμίδες σε λιγότερο χρόνο και τα πόδια και ο πισινός σας θα πονέσουν, αλλά θα μάθετε να το αγαπάτε και αυτό.

Το spinning είναι μια εμπειρία

Ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι αποτυγχάνουν να παραμείνουν συνεπείς με τη ρουτίνα προπόνησής τους είναι επειδή γίνεται βαρετή ή επαναλαμβανόμενη.

Ένα μάθημα spinning είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια προπόνηση, είναι μια εμπειρία.

Μπορεί να καταλήξετε τόσο βαθιά στον ρυθμό και να χαθείτε στη μουσική που να φύγετε από το μάθημα με απόλυτη ευφορία. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αισθάνονται ακόμη και ότι τα μαθήματα σπιν είναι μια πνευματική εμπειρία γι’ αυτούς.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού