Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την πρωτεΐνη αρακά

Category: Διατροφή

Αν θέλετε να προσθέσετε λίγη επιπλέον πρωτεΐνη στη διατροφή σας, ίσως να θέλετε να εξετάσετε μια επιλογή που έχει συγκεντρώσει πολύ θετική προσοχή τελευταία, την πρωτεΐνη αρακά.

Τι είναι η πρωτεΐνη αρακά

Η πρωτεΐνη είναι ένα από τα δομικά στοιχεία των τροφίμων, μια θρεπτική ουσία που δίνει στα τρόφιμα τη δομή τους. Η ίδια η πρωτεΐνη αποτελείται από αμινοξέα και η πρωτεΐνη από αρακά περιέχει εύπεπτα αμινοξέα.

Τα αμινοξέα εξάγονται και δημιουργούν μια σκόνη την οποία ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει ως συμπλήρωμα μιας ισορροπημένης διατροφής.

Τύποι πρωτεΐνης αρακά

Υπάρχουν τρεις τύποι προϊόντων πρωτεΐνης αρακά, τα οποία παρασκευάζονται όλα από τον κίτρινο αρακά.

1. Πρωτεΐνη αρακά isolate

Ένας από τους δύο τύπους πρωτεΐνης αρακά που είναι πιθανό να συναντήσετε σε ένα κατάστημα. Eίναι μια σκόνη που περιέχει πρωτεΐνη αρακά και αμινοξέα και τίποτα άλλο.

Αυτός ο τύπος είναι ιδανικός αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος και να χτίσετε μυς, αφού προσθέτετε περισσότερη πρωτεΐνη στη διατροφή σας.

2. Πρωτεΐνη αρακά concentrate

Περιέχει λιγότερη πρωτεΐνη, αλλά περιέχει είτε επιπλέον υδατάνθρακες και πρωτεΐνες είτε υδατάνθρακες και λίπη.

Αυτό το προϊόν συνιστάται αν θέλετε να προσθέσετε βάρος ή ως υποκατάστατο γεύματος, επειδή έχει πρόσθετες θερμίδες.

3. Πρωτεΐνη με υφή αρακά

Αυτός ο τύπος πρωτεΐνης είναι ακόμη λιγότερο επεξεργασμένος και πιθανότατα δεν θα τον συναντήσετε ως συμπλήρωμα διατροφής, καθώς χρησιμοποιείται κυρίως για την παρασκευή προϊόντων εναλλακτικών του κρέατος.

Αυτό είναι κυρίως για ανθρώπους που προσπαθούν να μειώσουν το κρέας και να επικεντρωθούν σε μια πιο χορτοφαγική ή vegan διατροφή.

O τύπος πρωτεΐνης αρακά που είναι κατάλληλος για εσάς εξαρτάται από τις ανάγκες σας.

Πόση πραγματική πρωτεΐνη περιέχει η πρωτεΐνη αρακά

Ένα φλιτζάνι κίτρινο αρακά από μόνo του περιέχει περίπου 8 γραμμάρια πρωτεΐνης. Mια μεζούρα καθαρής πρωτεΐνης αρακά, η σκόνη πρωτεΐνης που αγοράζετε σε ένα κατάστημα, περιέχει 15 έως 20 γραμμάρια πρωτεΐνης για κάθε 100 θερμίδες.

H συνιστώμενη δόση πρωτεΐνης για έναν ενήλικα είναι περίπου 0,8 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους. Για παράδειγμα, ένα άτομο βάρους 175 κιλών θα χρειαζόταν περίπου 63 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα. Αν είστε δραστήριοι, θα χρειαστείτε λίγο περισσότερο.

Με άλλα λόγια, η σκόνη πρωτεΐνης αρακά είναι ισχυρή, ιδιαίτερα ως συμπλήρωμα διατροφής.

Τα οφέλη της πρωτεΐνης μπιζελιού

Αρκετά πιθανά οφέλη μπορεί να προκύψουν από τη χρήση πρωτεΐνης αρακά, όπως:

  • Εύκολα αφομοιώσιμη. Η πρωτεΐνη αρακά χωνεύεται καλά και, επομένως, είναι εύκολη για το στομάχι σας, σε αντίθεση με τα προϊόντα κρέατος με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.
  • Πιο κρεμώδης υφή. Αν σας αρέσει μια πιο κρεμώδης υφή στα ροφήματά σας, τα ροφήματα πρωτεΐνης αρακά είναι πιο κρεμώδη από άλλες επιλογές, όπως η πρωτεΐνη ορού γάλακτος.
  • Φιλικό προς τους χορτοφάγους. Αν είστε vegan ή χορτοφάγος, αυτό είναι ένα βασικό προϊόν που μπορείτε εύκολα να εντάξετε στη διατροφή σας.
  • Υποαλλεργικό. Η πρωτεΐνη αρακά είναι τόσο χωρίς γλουτένη όσο και χωρίς λακτόζη, καθιστώντας την προτιμώμενη επιλογή για άτομα που έχουν αυτές τις συγκεκριμένες αλλεργίες.
  • Υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο. Η πρωτεΐνη αρακά παρέχει μια υγιή δόση αυτού του βασικού θρεπτικού συστατικού.

Μειονεκτήματα πρωτεΐνης αρακά

Δεν υπάρχουν πολλά μειονεκτήματα στην πρωτεΐνη αρακά, αρκεί να την ενσωματώσετε σωστά στη διατροφή σας. Ουσιαστικά δηλαδή, θα πρέπει να αποτελεί συμπλήρωμα και όχι υποκατάστατο της πραγματικής τροφής.

Θυμηθείτε την προσέγγιση “πρώτα η τροφή” και αντιμετωπίστε την πρωτεΐνη αρακά ως ένα πρόσθετο μέρος της καθημερινής σας πρόσληψης, όχι στη θέση κάτι άλλου.

Το μόνο πραγματικό μειονέκτημα είναι ότι επειδή πρόκειται για φυτική πρωτεΐνη, δεν είναι τόσο “βιοδιαθέσιμη” όσο άλλες πρωτεΐνες. Με άλλα λόγια, το σώμα μας δεν μπορεί να τις χρησιμοποιήσει εύκολα. Δεν έχουν απαραίτητα αμινοξέα.

Αν χρησιμοποιείτε πρωτεΐνη αρακά, εξακολουθείτε να λαμβάνετε πρωτεΐνη, αλλά βεβαιωθείτε ότι η διατροφή σας περιλαμβάνει τρόφιμα που διαθέτουν τα απαραίτητα αμινοξέα που βοηθούν το σώμα σας να απορροφήσει την πρωτεΐνη αρακά.

Ποια είναι πιο υγιεινή; Πρωτεΐνη αρακά vs πρωτεΐνη ορού γάλακτος

Όταν αποφασίζετε μεταξύ πρωτεΐνης αρακά και άλλου τύπου, ένα πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου είναι: Δεν είναι ότι η μία είναι καλύτερη από την άλλη, εξαρτάται απλώς από το τι αναζητάτε και με ποιους συμβιβασμούς είστε εντάξει.

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι το πιο δημοφιλές μείγμα πρωτεϊνών.

Πρώτον, απορροφάται εύκολα από το σώμα σας. Είναι πιο προσιτή από άλλες πρωτεΐνες και παρόμοια με την πρωτεΐνη αρακά.

Όταν εξετάζετε τα θρεπτικά συστατικά που έχει η πρωτεΐνη ορού γάλακτος, είναι αρκετά παρόμοια όσον αφορά τις πρωτεΐνες, τα λίπη και τους υδατάνθρακες.

Μια βασική διαφορά είναι ότι η πρωτεΐνη ορού γάλακτος έχει λακτόζη. Επίσης, ενώ τόσο η πρωτεΐνη ορού γάλακτος όσο και η πρωτεΐνη αρακά είναι φυσικά απαλλαγμένες από γλουτένη, πολλές σκόνες πρωτεΐνης ορού γάλακτος παρασκευάζονται με πρόσθετα που περιέχουν γλουτένη.

Οι σκόνες πρωτεΐνης αρακά είναι λιγότερο πιθανό να περιέχουν πρόσθετα γλουτένης, αλλά και πάλι μπορεί να περιέχουν. Εάν αποφεύγετε τη γλουτένη, ελέγξτε τη συσκευασία οποιασδήποτε σκόνης πρωτεΐνης που αγοράζετε για να βεβαιωθείτε ότι είναι πιστοποιημένη χωρίς γλουτένη.

Η μόνη άλλη διαφορά που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι η πρωτεΐνη αρακά περιέχει περισσότερο σίδηρο από τον ορό γάλακτος, ενώ ο ορός γάλακτος έχει περισσότερο ασβέστιο και κάλιο.

Όταν πρόκειται να επιλέξετε, εξαρτάται απλώς από το τι ψάχνετε, επειδή είναι αρκετά παρόμοιες όταν συγκρίνετε τα μακροθρεπτικά συστατικά.

Συμπέρασμα

Η πρωτεΐνη αρακά μπορεί να είναι μια εξαιρετική, υγιεινή επιλογή για τη λήψη συμπληρωματικής πρωτεΐνης.

Να θυμάστε να τη χρησιμοποιείτε συμπληρωματικά σε μια ισορροπημένη διατροφή και όχι ως υποκατάστατο οποιουδήποτε γεύματος ή άλλου τροφίμου.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού