ΠΑΛΕΨΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ ΜΕΡΟΣ Β’

Category: Fitness

Αυτές είναι οι πολεμικές τέχνες που θα σε βοηθήσουν να βγάλεις το λίπος νοκ άουτ.

Η προπόνηση στο κλουβί θα σε βοηθήσει να απελευθερώσεις το 6-pack που έχεις μέσα σου. Στη γωνία σου έχεις τέσσερις κορυφαίους αθλητές και προπονητές. Το καμπανάκι μόλις χτύπησε.

Η πάλη υποταγής θεωρείται ξεχωριστό άθλημα, το οποίο ενσωματώνει πολλά διαφορετικά είδη πάλης, όπως το Brazillian Jiu Jitsu, Luta Livre, Παγκράτιο, Sambo, Judo κ.ά. «Είναι ένας γενικός όρος που περιγράφει το σύνολο των πολεμικών τεχνών και μαχητικών αθλημάτων, που επικεντρώνονται στη συγκράτηση του αντιπάλου με τα χέρια (clinch) και στη μάχη στο έδαφος, με σκοπό την υποταγή του με τελειωτικές λαβές» μου λέει ο Παναγιώτης Τσελέντης, κορυφαίος δάσκαλος πολεμικών τεχνών κι ένας από τους πρώτους Έλληνες που κατέβηκε σε επαγγελματικούς αγώνες στο εξωτερικό.

Για να κατανοήσεις τη φιλοσοφία του αγωνίσματος, σκέψου το σαν έναν αγώνα σκάκι, με τη διαφορά ότι σε αυτό χρησιμοποιείς το σώμα σου. Η μια κίνηση διαδέχεται την άλλη, μέχρι να καταφέρει κάποιος αθλητής να οδηγήσει τον αντίπαλο σε εγκατάλειψη (tap out) ή καθήλωση. «Πρόκειται για ένα εγκεφαλικό άθλημα, στο οποίο το σώμα πρέπει να συνεργάζεται αρμονικά με το μυαλό» καταλήγει.

Η ΑΣΚΗΣΗ-ΚΛΕΙΔΙ

Αυτή η πολεμική τέχνη, εκτός από καλή τεχνική, θέλει ιδιαίτερη δύναμη στον κορμό και στα άνω και κάτω άκρα. Οι προβολές με τίναγμα χεριών θα σου δώσουν αυτό που χρειάζεσαι. Φρόντισε το βάρος που θα χρησιμοποιείς να είναι τέτοιο, ώστε να βγάζεις την τελευταία επανάληψη με δυσκολία. Κάνε 5 σετ των 15 επαναλήψεων με 30 δευτερόλεπτα ξεκούραση ανάμεσα στα σετ.

Προβολές με Τίναγμα Χεριών

Στάσου όρθιος και κράτα με τα χέρια στο στήθος μια πλάκα γυμναστικής (Α). Με μια εκρηκτική κίνηση κάνε προβολή με το αριστερό πόδι προς τα εμπρός, λυγίζοντας τα γόνατα περίπου 90°. Συγχρόνως τέντωσε τα χέρια προς τα εμπρός, ώστε οι βραχίονες να έρθουν παράλληλα με το έδαφος (Β). Επανάφερε το σώμα στην αρχική θέση και κάνε το ίδιο με το δεξί πόδι.

______________________________________________________________________

Στη σχολή πολεμικών τεχνών του Τσελέντη, όπου έγινε και η φωτογράφηση, γνώρισα ένα μαθητή του, τον Αλέξανδρο Δημαρά, ένα από τα δυνατά ονόματα του ΜΜΑ στην κατηγορία των 77 κιλών. «Από μικρός είχα μεγάλη αγάπη για τα μαχητικά αθλήματα. Πριν από πέντε χρόνια, μια σχολή πολεμικών τεχνών άνοιξε κοντά στο σπίτι μου.

Ετσι λοιπόν ξεκίνησα την προπόνηση» θυμάται ο Δημαράς. Αυτό που τελικά τον κέρδισε ήταν το ΜΜΑ. «Από τα στυλ μάχης που διδάσκει ο δάσκαλός μου, αυτό με ιντρίγκαρε, καθώς είναι το πιο ρεαλιστικό από τα υπόλοιπα» εξηγεί. «Το ΜΜΑ είναι η σύγχρονη τροποποίηση του αρχαίου παγκρατίου, του οποίου η εκπαίδευση ετοίμαζε τους Ελληνες πολεμιστές να είναι σε θέση να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, στην περίπτωση που έμεναν άοπλοι στο πεδίο μάχης» αναφέρει ο Τσελέντης.

Μπαίνοντας στο κλουβί επιτρέπονται οι γροθιές, τα λακτίσματα, οι αγκωνιές, οι γονατιές και οι λαβές ρίψης και υποταγής. Πάντως, αυτό που δίνει έναν άγριο χαρακτήρα σε αυτό το σπορ είναι ότι, αφού οι αθλητές βρεθούν στο έδαφος, η μάχη δεν σταματάει. Το αντίθετο, γίνεται ακόμα πιο σκληρή. Με λίγα λόγια, για να φτάσεις σε ένα καλό επίπεδο, μόνο η θέληση δεν φτάνει. «Χρειάζεται αφοσίωση, επιμονή και ανοχή στον πόνο» σε συμβουλεύουν και οι δύο.

Η ΑΣΚΗΣΗ-ΚΛΕΙΔΙ

Σε κάθε δυναμική κίνηση που κάνεις, πρέπει να δίνεις το 100%, ώστε να πετύχεις το νοκ-ντάουν του αντιπάλου. Δοκίμασε αυτήν την παραλλαγή των burpees για 10 λεπτά εκτελώντας τη για 30”. Ξεκουράσου άλλα 20”.

Burpees με Σάκο Αμμου

Πάρε θέση για κάμψεις, αλλά τοποθέτησε τα χέρια πάνω σε ένα σάκο με άμμο 20 κιλών (Α). Εκτέλεσε κάμψη, φέρνοντας το στήθος πολύ κοντά στο σάκο. Τέντωσε τα χέρια και με μια εκρηκτική κίνηση φέρε τα γόνατα στο στήθος (Β). Από εκείνη τη θέση, τέντωσε τα πόδια για να έρθεις σε όρθια θέση και τα χέρια για να φέρεις το σάκο πάνω από το κεφάλι (Γ). Επανάφερε το σώμα στην αρχική θέση.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού