Το καλύτερο φάρμακο για ισχιαλγία

Category: Υγεία

4 στους 10 ανθρώπους θα πάθουν ισχιαλγία ή ερεθισμό του ισχιακού νεύρου κάποια στιγμή στη ζωή τους. Αυτό το νεύρο προέρχεται από τις δύο πλευρές της κατώτερης σπονδυλικής στήλης και διατρέχει τη λεκάνη και τους γλουτούς.

Στη συνέχεια, το νεύρο περνά κατά μήκος του πίσω μέρους κάθε άνω άκρου του ποδιού, προτού διαιρεθεί στο γόνατο σε κλάδους που πηγαίνουν στα πόδια.

Οτιδήποτε ασκεί πίεση ή ερεθίζει αυτό το νεύρο μπορεί να προκαλέσει πόνο που διαχέεται στο πίσω μέρος του ενός γλουτού ή του μηρού. Η αίσθηση του πόνου μπορεί να ποικίλλει ευρέως.

Η ισχιαλγία μπορεί να μοιάζει με ήπιο πόνο, με έντονη αίσθηση καψίματος ή με έντονη δυσφορία. Mπορεί επίσης να προκαλέσει αίσθημα μουδιάσματος, αδυναμίας και μυρμηγκιάσματος.

Ο πόνος μπορεί να επιδεινώνεται από παρατεταμένο κάθισμα, ορθοστασία, βήχα, φτέρνισμα, στροφή, ανύψωση ή τέντωμα. Η θεραπεία για τον ισχιακό πόνο κυμαίνεται από ζεστά και κρύα επιθέματα και φάρμακα έως ασκήσεις, συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπείες.

Φάρμακα για την ανακούφιση από τον πόνο της ισχιαλγίας

Διάφοροι τύποι φαρμάκων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον ισχιακό πόνο. Τα από του στόματος χορηγούμενα φάρμακα περιλαμβάνουν:

  • Τα αναλγητικά χωρίς συνταγή, όπως η ακεταμινοφαίνη, η ασπιρίνη ή τα ΜΣΑΦ (όπως η ιβουπροφαίνη, η κετοπροφαίνη ή η ναπροξένη).
  • Συνταγογραφούμενα μυοχαλαρωτικά για την ανακούφιση των μυϊκών σπασμών
  • Αντικαταθλιπτικά για χρόνιο πόνο στη μέση
  • Συνταγογραφούμενα παυσίπονα για πιο σοβαρό πόνο.

Μην χορηγείτε ασπιρίνη σε παιδί ηλικίας 18 ετών ή νεότερο, λόγω του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης του συνδρόμου Reye.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα στεροειδές φάρμακο χορηγείται με ένεση στην περιοχή γύρω από το νωτιαίο νεύρο. Οι έρευνες δείχνουν ότι αυτές οι ενέσεις έχουν μέτρια επίδραση όταν ο ερεθισμός προκαλείται από την πίεση που ασκείται από μια κήλη ή ρήξη δίσκου.

Φυσικοθεραπεία για ισχιαλγία

Ο πόνος της ισχιαλγίας μπορεί να δυσχεραίνει την ενεργητικότητα. Όμως, η κατάκλιση δεν συνιστάται ως βασική θεραπεία. Για τη διαχείριση του νέου πόνου της ισχιαλγίας, μπορεί να διαπιστώσετε ότι ορισμένες θέσεις και δραστηριότητες είναι πιο άνετες από άλλες.

Εάν τα συμπτώματα δεν είναι σοβαρά αλλά επιμένουν πέραν των δύο εβδομάδων, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει φυσικοθεραπεία. Οι κατάλληλες ασκήσεις μπορεί πράγματι να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου στην ισχιαλγία. Μπορούν επίσης να παρέχουν προπόνηση για να βοηθήσουν στην πρόληψη της επανεμφάνισης του πόνου.

Οι συνιστώμενες ασκήσεις για τη μέση θα εξαρτηθούν από το τι προκαλεί την ισχιαλγία. Είναι σημαντικό να συνεργαστείτε με έναν ειδικό που έχει εμπειρία στην εργασία με άτομα με ισχιαλγία. Είναι επίσης σημαντικό να εκτελείτε τις ασκήσεις ακριβώς σύμφωνα με τις οδηγίες.

Για να λάβετε τη σωστή κατεύθυνση, συνεργαστείτε με έναν φυσικοθεραπευτή κι έναν φυσίατρος, ένας γιατρός που ειδικεύεται στη φυσική ιατρική.

Συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπείες για την ανακούφιση από τον πόνο της ισχιαλγίας

Ορισμένοι άνθρωποι βρίσκουν ανακούφιση από τον πόνο με συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπείες, όπως η βιοανάδραση και ο βελονισμός. Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι αυτές οι θεραπείες δεν έχουν αποδειχθεί από επιστημονικές μελέτες ότι βοηθούν την ισχιαλγία.

Βιοανάδραση

Η βιοανάδραση είναι μια τεχνική που βοηθά να καταστεί δυνατός ο έλεγχος σωματικών διεργασιών όπως ο καρδιακός ρυθμός, η αρτηριακή πίεση και η μυϊκή ένταση. Λειτουργεί με τη χρήση ενός μηχανήματος που παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία που αντιμετωπίζεται.

Έχοντας αυτές τις πληροφορίες στην οθόνη, το άτομο είναι συχνά σε θέση να βρει τρόπους για να επιτύχει συνειδητό έλεγχο αυτών των διεργασιών. Πιθανώς η πιο συνηθισμένη χρήση της βιοανάδρασης είναι η αντιμετώπιση του στρες και των καταστάσεων που σχετίζονται με το στρες.

Βελονισμός

Ο βελονισμός είναι μια θεραπεία που χρησιμοποιεί λεπτές βελόνες που εισάγονται σε συγκεκριμένα σημεία του δέρματος που ονομάζονται σημεία βελονισμού. Τα σημεία βρίσκονται κατά μήκος των μεσημβρινών ή καναλιών.

Τα κανάλια πιστεύεται ότι διοχετεύουν το τσι, το οποίο λέγεται ότι είναι η ενέργεια ή η ζωτική δύναμη του σώματος. Η θεωρία πίσω από τη χρήση του βελονισμού είναι ότι ο πόνος θεωρείται ότι προέρχεται από ανισορροπίες ή μπλοκαρίσματα της ροής του τσι. Ο βελονισμός υποτίθεται ότι αφαιρεί αυτά τα μπλοκαρίσματα για να αποκαταστήσει την ισορροπία.

Μια θεωρία είναι ότι η διέγερση αυτών των σημείων παράγει αποτέλεσμα μέσω της διέγερσης του κεντρικού νευρικού συστήματος. Αυτό, με τη σειρά του, θα προκαλούσε την απελευθέρωση χημικών ουσιών που είτε μεταβάλλουν την εμπειρία του πόνου είτε παράγουν άλλες αλλαγές που προάγουν την αίσθηση ευεξίας.

Χειρουργική επέμβαση για ισχιαλγία

Μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των ατόμων με ισχιαλγία θα χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Εάν ο πόνος από ισχιαλγία επιμένει για τουλάχιστον 6 εβδομάδες παρά τη θεραπεία, μπορεί να παραπεμφθείτε σε ειδικό. Σε αυτό το σημείο, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι μια επιλογή.

Ο στόχος της χειρουργικής επέμβασης είναι η αποκατάσταση της αιτίας της ισχιαλγίας. Για παράδειγμα, εάν μια δισκοκήλη ασκεί πίεση στο νεύρο, τότε η χειρουργική επέμβαση για τη διόρθωση του προβλήματος μπορεί να ανακουφίσει από τον πόνο της ισχιαλγίας.

Εάν τα συμπτώματα της ισχιαλγίας είναι σοβαρά ή επιδεινώνονται προοδευτικά, τότε είναι απαραίτητη η άμεση παραπομπή σε ειδικό.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού