Δίαιτα Cambridge

Category: Διατροφή

Η δίαιτα Cambridge είναι μια δίαιτα με ελεγχόμενες θερμίδες που στοχεύει στην ταχεία απώλεια βάρους. Υπάρχει ένα αυστηρό πρόγραμμα που πρέπει να ακολουθήσετε, ξεκινώντας από μια δίαιτα 12 εβδομάδων με πολύ χαμηλές θερμίδες, η οποία αποτελείται από υποκατάστατα γευμάτων με τη μορφή ροφημάτων, σούπες και μπάρες.

Έχει μετονομαστεί σε δίαιτα 1:1, καθώς περιλαμβάνει επίσης προσωπική ατομική υποστήριξη από έναν σύμβουλο διατροφής που θα σας καθοδηγήσει στα διάφορα στάδια. Ενώ μπορεί να προσφέρει γρήγορα αποτελέσματα βραχυπρόθεσμα, υπάρχουν ανησυχίες ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά περιοριστικό σχέδιο απώλειας βάρους που δεν είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα.

Πώς λειτουργεί η δίαιτα Cambridge

Με απλά λόγια, η δίαιτα Cambridge λειτουργεί μειώνοντας σημαντικά τις θερμίδες. Τα γεύματα αντικαθίστανται με προϊόντα με ελεγχόμενες θερμίδες και η συνολική ημερήσια πρόσληψη θερμίδων αυξάνεται σταδιακά καθώς προχωράτε στα διάφορα στάδια της δίαιτας με την πάροδο του χρόνου.

Με τη σημαντική μείωση των θερμίδων, η δίαιτα λειτουργεί όπως μια κετογονική δίαιτα, θέτοντας τον οργανισμό σε κέτωση. Ελλείψει υδατανθράκων για ενέργεια, το σώμα αρχίζει να καίει το αποθηκευμένο λίπος οδηγώντας σε μείωση του βάρους.

Η δίαιτα Cambridge εξελίχθηκε στη δίαιτα 1:1 με την προσθήκη ενός “εξατομικευμένου συμβούλου” που συνεργάζεται με τον διαιτώμενο για να δημιουργήσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής. Αυτή η πρόσθετη υποστήριξη παρέχει υπευθυνότητα και έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην αύξηση των ποσοστών επιτυχίας.

Τι μπορώ να φάω με τη δίαιτα Cambridge

Η δίαιτα ακολουθεί έξι στάδια και οι συνολικές θερμίδες αυξάνονται σταδιακά από περίπου 500 έως 1200 kcal ημερησίως πριν από την επίτευξη του σταδίου συντήρησης. Το τι τρώτε εξαρτάται από το στάδιο στο οποίο βρίσκεστε.

Στάδιο 1

Τρώτε 3-4 υποκατάστατα γεύματος της δίαιτας Cambridge κάθε μέρα (καταναλώνοντας 400-600 θερμίδες για έως και 12 εβδομάδες).

Στάδιο 2

Τρώτε 2 υποκατάστατα γεύματος της δίαιτας Cambridge συν τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες, αποβουτυρωμένο γάλα και μερικά λαχανικά (καταναλώνοντας 800 θερμίδες την ημέρα).

Στάδιο 3

Καταναλώστε 2 υποκατάστατα γεύματος της δίαιτας Cambridge συν αποβουτυρωμένο γάλα, πρωινό και σαλάτες για μεσημεριανό και βραδινό (καταναλώνοντας 1.000 θερμίδες για 2 εβδομάδες).

Στάδιο 4

Καταναλώστε 2 υποκατάστατα γεύματος της δίαιτας Cambridge συν αποβουτυρωμένο γάλα, πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό (συνεχίστε για 2 εβδομάδες).

Στάδιο 5

Καταναλώστε 1 υποκατάστατο γεύματος της δίαιτας Cambridge συν αποβουτυρωμένο γάλα, πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό και σνακ (συνεχίστε για 2 εβδομάδες).

Συντήρηση

Τρώτε υγιεινή διατροφή συν τα προϊόντα της επιλογής σας από τη δίαιτα Cambridge, περίπου 1.200 θερμίδες την ημέρα (συνεχίστε επ’ αόριστον).

Υπάρχουν 35 προϊόντα δίαιτας Cambridge, όπως ζυμαρικά, σούπες, κουάκερ, ροφήματα και μπάρες. Όλα ισχυρίζονται ότι είναι διατροφικά ισορροπημένα και έχουν 200 θερμίδες ή λιγότερες. Υπάρχουν επίσης συνταγές και ιδέες που μπορείτε να συμπεριλάβετε καθώς προχωράτε προς το στάδιο της συντήρησης.

Πώς να ακολουθήσετε τη δίαιτα Cambridge

Τις πρώτες 12 εβδομάδες ακολουθείται μια αρκετά δραστική προσέγγιση στη μείωση των θερμίδων, η οποία δημιουργεί ένα πολύ μεγάλο έλλειμμα θερμίδων για μια σύντομη, έντονη περίοδο. Αυτό συχνά επιφέρει σημαντική απώλεια βάρους.

Μακροπρόθεσμα, εισάγονται περισσότερα γεύματα που επιτρέπουν μεγαλύτερη ευελιξία. Οι σύμβουλοι διατροφής είναι εκεί για να σας υποστηρίξουν κατά τη διάρκεια του προγράμματος και να το προσαρμόσουν όταν απαιτείται.

Ποια είναι τα αποδεικτικά στοιχεία για τη δίαιτα Cambridge

Η προσέγγιση της δίαιτας Cambridge έχει συμπεριληφθεί στη μεγαλύτερη μελέτη που έχει γίνει ποτέ για την πρόληψη του διαβήτη. Υπάρχουν ορισμένες δημοσιευμένες έρευνες που δείχνουν ότι οι δίαιτες πολύ χαμηλών θερμίδων (VLCD), όπως η δίαιτα Cambridge, μπορεί να βοηθήσουν στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2.

Ενώ η προσέγγιση των πολύ χαμηλών θερμίδων έχει επιτύχει για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2, δεν σημαίνει ότι είναι ασφαλής και αποτελεσματική για όλους.

Μπορεί ο αυστηρός περιορισμός των θερμίδων να οδηγήσει σε γρήγορη απώλεια βάρους, αλλά μπορεί να ενέχει τον κίνδυνο ανεπάρκειας θρεπτικών συστατικών και να επιφέρει άλλα λιγότερο επιθυμητά αποτελέσματα, όπως δυσκοιλιότητα, πονοκεφάλους και ζάλη.

Ο αριθμός των θερμίδων που καταναλώνονται σε αυτή τη δίαιτα είναι κοντά στα επίπεδα πείνας, οπότε είναι πιθανό να ισοπεδώσουν τα επίπεδα ενέργειας και να εξαντλήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Επιπλέον, είναι απίστευτα βαρετό να είσαι τόσο περιοριστικός στις τροφές που τρως, γεγονός που την καθιστά αρκετά μη βιώσιμη μακροπρόθεσμα και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη σχέση σου με το φαγητό, την κοινωνική σου ζωή και την ψυχική σου ευεξία.

Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τα άτομα να ξαναπάρουν το βάρος μόλις επιστρέψουν σε ένα φυσιολογικό διατροφικό πρότυπο, γεγονός που μπορεί πραγματικά να υπονομεύσει την αυτοεκτίμηση.

Λειτουργεί η δίαιτα Cambridge

Το σχέδιο είναι αρκετά απλό, αλλά σίγουρα ανήκει στην κατηγορία “δίαιτα της μόδας”. Ο περιορισμός των θερμίδων σε αυτή την κλίμακα δεν συνιστάται (εκτός αν είναι υπό την καθοδήγηση ενός γιατρού) και φαίνεται λίγο δυσοίωνο το γεγονός ότι η επιτυχία σε αυτό το σχέδιο απαιτεί να ξοδέψετε χρήματα για την αγορά προϊόντων της δίαιτας Cambridge.

Δεδομένου του ακραίου ελλείμματος θερμίδων, είναι πιθανό να δείτε αρκετά γρήγορη απώλεια βάρους. Ωστόσο, δεν πρόκειται για μια βιώσιμη ή υγιεινή προσέγγιση. Αντ’ αυτού, καταναλώνετε ισορροπημένα υγιεινά γεύματα, άφθονο νερό, κάνετε τακτική άσκηση και αξιοπρεπή ποιοτικό ύπνο ως μια πιο ευχάριστη και ασφαλέστερη προσέγγιση για υγιεινή διαβίωση.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της δίαιτας Cambridge

Η δίαιτα ισχυρίζεται ότι παρέχει άμεση και δραστική απώλεια βάρους. Δεδομένου ότι τα προϊόντα αντικατάστασης γευμάτων είναι διατροφικά ισορροπημένα, ο διαιτώμενος αναμένεται να λάβει ένα πλήρες φάσμα σημαντικών θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών και των μετάλλων.

Υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που υποστηρίζουν ότι η δίαιτα Cambridge μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια για απώλεια βάρους, διατήρηση του βάρους και μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία.

Ένας αυξανόμενος όγκος αποδείξεων δείχνει ότι η δίαιτα Cambridge είναι ανεκτή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του βάρους έως και 15 κιλά. Είναι επίσης αποτελεσματική στη διαχείριση του διαβήτη, του προδιαβήτη, της οστεοαρθρίτιδας, της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου, της παχυσαρκίας και των καρδιαγγειακών διαταραχών.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα της δίαιτας Cambridge

Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς σε θέματα διατροφής, ένα πρόγραμμα διατροφής με 1000 θερμίδες ή λιγότερες την ημέρα δεν πρέπει να ακολουθείται για περισσότερες από 12 εβδομάδες συνεχώς.

Εάν κάποιος που κάνει δίαιτα καταναλώνει μόνο 600 θερμίδες ή λιγότερες την ημέρα, θα πρέπει να αξιολογείται συνεχώς από έναν γιατρό/διαιτολόγο για να αποφύγει σοβαρές συνέπειες, όπως απώλεια μυϊκής μάζας.

Υπάρχουν δημοσιευμένα στοιχεία που αναφέρουν ότι η δίαιτα Cambridge έχει πιθανές παρενέργειες, όπως δυσκοιλιότητα, μετεωρισμός, ναυτία, κακή αναπνοή, αίσθημα κρύου, κούραση και ζάλη. Μπορεί επίσης να προκαλέσει πέτρες στη χοληδόχο κύστη.

Δεδομένου ότι η δίαιτα περιλαμβάνει κυρίως αντικαταστάσεις γευμάτων, μπορεί τελικά να αυξήσει την επιθυμία του διαιτώμενου για φαγητό, οδηγώντας σε υπερκατανάλωση τροφής και αύξηση του σωματικού βάρους. Έτσι, η δίαιτα μπορεί να μην είναι πολύ αποτελεσματική για μακροχρόνια διατήρηση του βάρους. Μπορεί επίσης να προκαλέσει διατροφικές διαταραχές.

Ο εξαιρετικά αυστηρός χαρακτήρας του προγράμματος διατροφής Cambridge μπορεί να αποθαρρύνει κάποια στιγμή και ο διαιτώμενος μπορεί να αντιμετωπίσει δυσκολία να διατηρήσει τις κατευθυντήριες γραμμές της δίαιτας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι ειδικοί υποστηρίζουν επίσης ότι οι άνθρωποι με ένα δραστικό σχέδιο απώλειας βάρους είναι πιο επιρρεπείς στην αύξηση του βάρους τους στη συνέχεια.

Ένα άλλο μειονέκτημα είναι ότι τα προϊόντα αντικατάστασης γευμάτων μπορεί να είναι ακριβά για να διατηρηθούν.

Συνοψίζοντας

Η δίαιτα Cambridge είναι ένα πρόγραμμα διατροφής με πολύ χαμηλές θερμίδες, σχεδιασμένο για γρήγορη και δραστική απώλεια βάρους. Πρόκειται ουσιαστικά για μια δίαιτα αντικατάστασης γευμάτων που περιλαμβάνει την καθημερινή κατανάλωση ειδικά φτιαγμένων ροφημάτων, σούπες, χυμούς και μπάρες.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού