Σπυράκια στο πέος

Category: Υγεία

Τα σπυράκια μπορούν να σχηματιστούν στο πέος σας όταν οι πόροι σας φράξουν από το λάδι και τα βακτήρια. Θα πρέπει να επουλωθούν μόνα τους, αλλά αν δεν επουλωθούν, είναι σημαντικό να επισκεφθείτε έναν γιατρό. .

Συνήθως η καλύτερη θεραπευτική επιλογή για τα σπυράκια που αναπτύσσονται στο πέος είναι να διατηρείτε την περιοχή καθαρή και να αποφεύγετε να τα αγγίζετε.

Τα σπυράκια, ωστόσο, μπορεί μερικές φορές να μοιάζουν με τα συμπτώματα άλλων παθήσεων, όπως ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα ή ΣΜΝ, και γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε αν μια ανάπτυξη πάνω ή γύρω από το πέος χρειάζεται ιατρική φροντίδα.

Τι είναι το σπυράκι

Τα σπυράκια αναπτύσσονται όταν οι λιπογόνοι αδένες στην επιφάνεια του δέρματος μπλοκάρονται από το έλαιο, τα νεκρά κύτταρα του δέρματος ή άλλα υπολείμματα. Αυτό το μπλοκάρισμα μπορεί να πυροδοτήσει μια ανοσολογική αντίδραση, προκαλώντας φλεγμονή και πρήξιμο στην περιοχή.

Το μικρό εξόγκωμα που προκύπτει είναι γνωστό ως σπυράκι και τα σπυράκια μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα.

Τα σπυράκια μπορούν να αναπτυχθούν οπουδήποτε έχετε πόρους. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να σχηματιστούν οπουδήποτε στο σώμα σας, συμπεριλαμβανομένου του πέους.

Δεδομένης της ευαίσθητης φύσης της περιοχής, υπάρχουν μερικά συγκεκριμένα συμπτώματα που πρέπει να ελέγξετε πριν επιχειρήσετε αυτοδιάγνωση.

Άλλα εξογκώματα που εμφανίζονται γύρω από το πέος μπορεί να είναι κάτι εντελώς διαφορετικά και μπορεί να απαιτούν ιατρική φροντίδα.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτούς τους τύπους σπυριών και για το αν τα εξογκώματα θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να είναι σημάδι για κάτι πιο σοβαρό.

Διαβάστε Επίσης : Τι κάνει ένα πέος Ελκυστικό

Τι προκαλεί τη δημιουργία ενός σπυριού και πώς θα μοιάζει

Ένα σπυράκι εμφανίζεται όταν ένας πόρος φράζει. Το τελικό αποτέλεσμα εξαρτάται από τα υλικά που φράζουν τον πόρο.

Για παράδειγμα, το λάδι και τα νεκρά κύτταρα του δέρματος οδηγούν σε μαύρα και λευκά στίγματα. Ένα μείγμα βακτηρίων, ελαίου και κυττάρων μπορεί να προκαλέσει ένα σπυράκι με ή χωρίς κεφαλή.

Τα σπυράκια μπορεί επίσης:

 • να περιέχουν πύον
 • να είναι ευαίσθητα στην αφή
 • να μοιάζουν με σκληρό εξόγκωμα

Μπορεί να διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσετε σπυράκια σε αυτή την περιοχή εάν:

 • παραλείπετε το ντους
 • ζείτε σε υγρό κλίμα
 • έχετε λιπαρό δέρμα
 • ξυρίζεστε
 • φοράτε στενά εσώρουχα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν τριβή

Τα σπυράκια του πέους μπορεί να εμφανιστούν ανεξάρτητα από το αν είστε σεξουαλικά ενεργοί. Ωστόσο, αν είστε σεξουαλικά ενεργός, κινδυνεύετε από σημάδια σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ) που μπορεί να μοιάζουν με σπυράκια.

Τα ΣΜΝ μπορεί να προκαλέσουν πρόσθετες επιπλοκές αν δεν αντιμετωπιστούν, οπότε αν δεν είστε σίγουροι για τα εξογκώματα σας, επισκεφθείτε το γιατρό σας για διάγνωση.

Σημάδια ενός ΣΜΝ

Υπάρχουν τρία ΣΜΝ με συμπτώματα που θα μπορούσαν να συγχέονται με σπυράκια.

1. Μυρμηγκιές των γεννητικών οργάνων

Ένα κύριο σύμπτωμα των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων είναι η ανάπτυξη μικρών, σαρκώδους λευκού χρώματος εξογκωμάτων στον άξονα ή στην κεφαλή του πέους.

Οι άκρες των κονδυλωμάτων μπορεί να έχουν σχήμα κουνουπιδιού και μπορεί να ποικίλλουν πολύ σε μέγεθος. Είναι επίσης πιθανό τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων να εμφανιστούν σε περιοχές που περιβάλλουν το πέος, όπως το όσχεο ή το εσωτερικό του μηρού.

Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων συχνά εξαφανίζονται μόνα τους, αλλά μπορούν εύκολα να αντιμετωπιστούν με κρέμες ή θεραπεία με ψύξη και θερμότητα.

2.Έρπης των γεννητικών οργάνων

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων προκαλεί την ανάπτυξη γκριζόλευκων φουσκάλων με κόκκινη βάση στο πέος ή στις γύρω περιοχές. Συχνά είναι δυσάρεστες, έχουν φαγούρα και μπορούν να εξαπλωθούν στον πρωκτό.

Οι φουσκάλες μπορεί να γίνουν ανοιχτές πληγές και να στάζουν υγρά και να δημιουργηθεί κρούστα. Φουσκάλες μπορεί επίσης να εμφανιστούν γύρω από το στόμα ή τα χείλη.

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων αντιμετωπίζεται συνήθως με τη χρήση αντιικών φαρμάκων.

3.Σύφιλη

Λευκά ή κόκκινα ανώδυνα έλκη πάνω ή γύρω από το πέος μπορεί να αναπτυχθούν ως σύμπτωμα της σύφιλης.

Μια βακτηριακή λοίμωξη προκαλεί την πάθηση και μπορεί να αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο για την υγεία, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Η σύφιλη αντιμετωπίζεται συνήθως με τη χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων.

Άλλοι λόγοι για σπυράκια που μοιάζουν με εξογκώματα

Ορισμένα δερματικά εξογκώματα είναι αβλαβή και δεν χρειάζονται θεραπεία. Άλλα μπορεί να οφείλονται σε κάποια υποκείμενη πάθηση και να δικαιολογούν μια επίσκεψη στο γιατρό.

Ακολουθούν μερικές από τις πιο συνηθισμένες αιτίες των εξογκωμάτων που μοιάζουν με σπυράκια. Αυτός δεν είναι ένας οριστικός κατάλογος, γι’ αυτό φροντίστε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Διαβάστε Επίσης : 3 άντρες με μεγάλο πέος αποκαλύπτουν

Κάψιμο από ξυράφι

Το έγκαυμα από ξυράφι εμφανίζεται στο πρόσφατα ξυρισμένο δέρμα, με αποτέλεσμα να προκαλείται ερυθρότητα και ερεθισμός. Είναι επίσης πιθανό να προκληθούν μικρά κοψίματα.

Καθώς το προσβεβλημένο δέρμα επουλώνεται, μπορεί να σχηματιστεί κατά μήκος του εξανθήματος ένας συνδυασμός από ενσφηνωμένες τρίχες και άλλα εξογκώματα γεμάτα πύον.

Τα εξογκώματα από το έγκαυμα του ξυραφιού τείνουν να επουλώνονται μόνα τους. Για να καταπραΰνετε το ερεθισμένο δέρμα, εφαρμόστε στην περιοχή μια λοσιόν σώματος με βάση τη βρώμη.

Είναι επίσης καλή ιδέα να εφαρμόζετε αυτή τη λοσιόν κάθε φορά που ξυρίζεστε για να αποτρέψετε μελλοντικούς ερεθισμούς.

Σημείο Fordyce

Η κηλίδα Fordyce είναι ένας ορατός σμηγματογόνος αδένας. Οι σμηγματογόνοι αδένες βρίσκονται συνήθως κάτω από τους θύλακες των τριχών, αλλά είναι ορατοί σε περιοχές που δεν έχουν τρίχες – όπως το πέος.

Οι κηλίδες που προκύπτουν είναι μικρές και μπορεί να είναι λευκές ή κίτρινες.

Μπορεί να είστε σε θέση να καταλάβετε αν έχετε κηλίδες Fordyce στο πέος σας εάν τις έχετε και μέσα στο στόμα σας. Αυτές οι κηλίδες σχηματίζονται συχνότερα σε ομάδες των 50 έως 100 κάθε φορά.

Αν και αβλαβείς, μερικές φορές οι κηλίδες Fordyce μπορεί να προκαλέσουν αισθητικές ανησυχίες. Ορισμένες δερματολογικές διαδικασίες μπορούν να βοηθήσουν, όπως η θεραπεία με λέιζερ. Η ισοτρετινοΐνη είναι μια άλλη επιλογή.

Αδένες Tyson

Οι αδένες Tyson είναι ορατοί σμηγματογόνοι αδένες. Αυτά τα εξογκώματα σχηματίζονται γύρω από τις μικρές ιστικές πτυχές κάτω από το πέος.

Οι κηλίδες που προκύπτουν είναι μικρές και μπορεί να είναι λευκές ή κίτρινες. Θεωρούνται αβλαβείς και δεν απαιτούν θεραπεία.

Θυλακίτιδα

Η φλεγμονή του θύλακα της τρίχας μπορεί να οδηγήσει σε εξογκώματα κοντά στη βάση της ανάπτυξης της ηβικής τρίχας. Τα προκύπτοντα κόκκινα εξογκώματα σχετίζονται με μια πάθηση γνωστή ως θυλακίτιδα.

Αυτά τα εξογκώματα μπορεί επίσης να είναι επώδυνα και να προκαλούν φαγούρα.

Η θυλακίτιδα μπορεί να υποχωρήσει μόνη της χωρίς θεραπεία. Ωστόσο, οι επίμονες ή επαναλαμβανόμενες περιπτώσεις μπορεί να απαιτούν τοπικά αντιμικροβιακά φάρμακα.

Αυτό βοηθά στην απομάκρυνση των υφιστάμενων εξογκωμάτων, ενώ παράλληλα αποτρέπει τη μελλοντική φλεγμονή.

Περιποίηση

Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε τα σπυράκια στο πέος σας είναι να τα αφήσετε ήσυχα. Μια προσέγγιση με τα χέρια μακριά από την επιδείνωση της ακμής των γεννητικών οργάνων συνήθως αποτρέπει την επιδείνωση της ακμής.

Το σπυράκι είναι επίσης πιθανό να υποχωρήσει από μόνο του εάν η περιοχή διατηρείται καθαρή και στεγνή.

Όσο δελεαστικό κι αν είναι, δεν πρέπει ποτέ να σκάσετε τα σπυράκια στο πέος. Αυτό θα μπορούσε να τα επιδεινώσει και να προκαλέσει μόλυνση. Το σπάσιμο μπορεί επίσης να κάνει τα βακτήρια να εξαπλωθούν, οδηγώντας ενδεχομένως σε ακόμη περισσότερα σπυράκια.

Εάν το εξόγκωμα επιμένει, μιλήστε με τον δερματολόγο σας για τις επιλογές σας για αποστράγγιση ή αφαίρεση.

Πότε να επισκεφθείτε γιατρό

Θα πρέπει να επισκεφθείτε γιατρό εάν τα σπυράκια εμφανίζονται με άλλα συμπτώματα που μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • πυρετό
 • πονοκεφάλους
 • κόπωση
 • πρήξιμο σε άλλες περιοχές, όπως αδένες στη βουβωνική χώρα
 • εξανθήματα ή ερεθισμό
 • ανάπτυξη πληγών σε άλλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου
 • μυϊκοί πόνοι

Συνοψίζοντας

Εάν έχουν ληφθεί μέτρα για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης σπυράκια ή εάν αυτά δεν εξαφανίζονται μετά από μία εβδομάδα, ίσως αξίζει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Εάν υπάρχει οποιαδήποτε αβεβαιότητα σχετικά με το αν μια ανάπτυξη είναι σπυράκι ή όχι, είναι σημαντικό να ζητήσετε ιατρική συμβουλή, για να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι σύμπτωμα μιας πιο σοβαρής κατάστασης.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού