CLA (Συζευγμένο Λινολεϊκό Οξύ): Αναλυτική ανασκόπηση

Category: Διατροφή

Οι μελέτες δείχνουν ότι το CLA έχει μέτρια αποτελέσματα στην απώλεια βάρους.
Αν και δεν προκαλεί σοβαρές παρενέργειες σε δόσεις έως 6 γραμμάρια ημερησίως, ενδέχεται να υπάρχουν μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι από υψηλότερες δόσεις.

Δεν είναι όλα τα λίπη ίσα. Ορισμένα από αυτά χρησιμοποιούνται απλώς για ενέργεια, ενώ άλλα έχουν ισχυρές επιδράσεις στην υγεία.

Το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA) είναι ένα λιπαρό οξύ που βρίσκεται στο κρέας και τα γαλακτοκομικά και πιστεύεται ότι έχει διάφορα οφέλη για την υγεία. Είναι επίσης ένα δημοφιλές συμπλήρωμα για την απώλεια βάρους.

Τι είναι το CLA

Το λινολεϊκό οξύ είναι το πιο κοινό ωμέγα-6 λιπαρό οξύ, που βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στα φυτικά έλαια αλλά και σε διάφορες άλλες τροφές σε μικρότερες ποσότητες.

Το πρόθεμα “συζευγμένο” έχει να κάνει με τη διάταξη των διπλών δεσμών στο μόριο του λιπαρού οξέος. Υπάρχουν 28 διαφορετικές μορφές του CLA.

Η διαφορά μεταξύ αυτών των μορφών είναι ότι οι διπλοί δεσμοί τους είναι διατεταγμένοι με διάφορους τρόπους. Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι κάτι τόσο μικροσκοπικό όσο αυτό μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στα κύτταρά μας.

Το CLA είναι ουσιαστικά ένας τύπος πολυακόρεστου, ωμέγα-6 λιπαρού οξέος. Με άλλα λόγια, είναι ένας φυσικός τύπος τρανς λίπους που εμφανίζεται σε πολλά υγιεινά τρόφιμα.

Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι τα βιομηχανικά τρανς λιπαρά, τα οποία διαφέρουν από τα φυσικά τρανς λιπαρά όπως το CLA, είναι επιβλαβή όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες.

Βρίσκεται στο βοδινό κρέας και στα γαλακτοκομικά, ιδιαίτερα από ζώα που τρέφονται με χόρτο

Οι κύριες διατροφικές πηγές CLA είναι το κρέας και το γάλα μηρυκαστικών, όπως οι αγελάδες, οι κατσίκες και τα πρόβατα.

Οι συνολικές ποσότητες CLA σε αυτά τα τρόφιμα ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με το τι έτρωγαν τα ζώα.

Για παράδειγμα, η περιεκτικότητα σε CLA είναι 300-500% υψηλότερη στο βόειο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα από αγελάδες που τρέφονται με γρασίδι σε σχέση με τις αγελάδες που τρέφονται με σιτηρά.

Οι περισσότεροι άνθρωποι προσλαμβάνουν ήδη κάποιο CLA μέσω της διατροφής τους. Η μέση πρόσληψη στην Ελλάδα είναι περίπου 151 mg ημερησίως για τις γυναίκες και 212 mg για τους άνδρες.

Λάβετε υπόψη σας ότι το CLA που βρίσκετε στα συμπληρώματα δεν προέρχεται από φυσικά τρόφιμα, αλλά παρασκευάζεται με χημική τροποποίηση του λινολεϊκού οξέος που βρίσκεται στα φυτικά έλαια.

Η ισορροπία των διαφόρων μορφών διαστρεβλώνεται σε μεγάλο βαθμό στα συμπληρώματα. Περιέχουν τύπους CLA που δεν βρίσκονται ποτέ σε μεγάλες ποσότητες στη φύση.

Για το λόγο αυτό, τα συμπληρώματα CLA δεν παρέχουν τις ίδιες επιδράσεις στην υγεία με το CLA από τα τρόφιμα.

Μπορεί να βοηθήσει την καύση λίπους και την απώλεια βάρους

Η βιολογική δραστηριότητα του CLA ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά από ερευνητές που παρατήρησαν ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου σε ποντίκια.

Αργότερα, άλλοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι θα μπορούσε επίσης να μειώσει τα επίπεδα σωματικού λίπους.

Καθώς η παχυσαρκία αυξανόταν παγκοσμίως, το ενδιαφέρον αυξήθηκε για το CLA ως πιθανή θεραπεία απώλειας βάρους.

Στην πραγματικότητα, το CLA μπορεί να είναι ένα από τα πιο ολοκληρωμένα μελετημένα συμπληρώματα απώλειας βάρους στον κόσμο.

Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι το CLA μπορεί να μειώσει το σωματικό λίπος με διάφορους τρόπους.

Σε μελέτες σε ποντίκια, διαπιστώθηκε ότι μειώνει την πρόσληψη τροφής, αυξάνει την καύση λίπους, διεγείρει τη διάσπαση και αναστέλλει την παραγωγή του.

Το CLA έχει επίσης μελετηθεί εκτενώς σε τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές, το χρυσό πρότυπο του επιστημονικού πειραματισμού σε ανθρώπους, αν και με μικτά αποτελέσματα.

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το CLA μπορεί να προκαλέσει σημαντική απώλεια λίπους στους ανθρώπους. Μπορεί επίσης να βελτιώσει τη σύνθεση του σώματος μειώνοντας το σωματικό λίπος και αυξάνοντας τη μυϊκή μάζα.

Ωστόσο, πολλές μελέτες δεν δείχνουν καμία απολύτως επίδραση. Σε μια έρευνα 18 ελεγχόμενων δοκιμών, διαπιστώθηκε ότι το CLA προκαλεί μέτρια απώλεια λίπους.

Τα αποτελέσματα είναι πιο έντονα κατά τους πρώτους έξι μήνες, μετά από τους οποίους η απώλεια λίπους παραμένει στάσιμη για έως και δύο χρόνια.

Αυτό το γράφημα δείχνει πώς η απώλεια βάρους επιβραδύνεται με την πάροδο του χρόνου:

Σύμφωνα με αυτό το γράφημα, το CLA μπορεί να προκαλέσει μέση απώλεια λίπους 100 γρ την εβδομάδα για περίπου έξι μήνες.

Μια άλλη έρευνα συγκέντρωσε ότι το CLA προκάλεσε περίπου 1,3 kg μεγαλύτερη απώλεια βάρους από ένα εικονικό φάρμακο.

Ενώ αυτά τα αποτελέσματα απώλειας βάρους μπορεί να είναι στατιστικά σημαντικά, είναι μικρά και υπάρχει πιθανότητα για παρενέργειες.

Πιθανά οφέλη για την υγεία

Στη φύση, το CLA βρίσκεται κυρίως στο λιπαρό κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα των μηρυκαστικών ζώων.

Πολλές μακροχρόνιες μελέτες παρατήρησης έχουν αξιολογήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών σε άτομα που καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες CLA.

Ειδικότερα, οι άνθρωποι που λαμβάνουν μεγάλη ποσότητα CLA από τα τρόφιμα διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2 και του καρκίνου.

Επιπλέον, μελέτες σε χώρες όπου οι αγελάδες τρώνε κυρίως χόρτο, και όχι σιτηρά, δείχνουν ότι οι άνθρωποι με το περισσότερο CLA στον οργανισμό τους έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Ωστόσο, αυτός ο χαμηλότερος κίνδυνος θα μπορούσε επίσης να οφείλεται σε άλλα προστατευτικά συστατικά που περιέχονται στα ζωικά προϊόντα που τρέφονται με χόρτο, όπως η βιταμίνη Κ2.

Φυσικά, το βοδινό κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που τρέφονται με χόρτο είναι υγιεινά για διάφορους άλλους λόγους.

Οι μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η λήψη μικρών ποσοτήτων φυσικού CLA από τα τρόφιμα είναι ευεργετική.

Ωστόσο, το CLA που βρίσκεται στα συμπληρώματα παρασκευάζεται με χημική τροποποίηση του λινολεϊκού οξέος από φυτικά έλαια. Συνήθως έχουν διαφορετική μορφή από το CLA που βρίσκεται φυσικά στα τρόφιμα.

Οι δόσεις των συμπληρωμάτων είναι επίσης πολύ υψηλότερες από τις ποσότητες που λαμβάνουν οι άνθρωποι από τα γαλακτοκομικά ή το κρέας.

Όπως συμβαίνει συχνά, ορισμένα μόρια και θρεπτικά συστατικά είναι ευεργετικά όταν βρίσκονται σε φυσικές ποσότητες στα πραγματικά τρόφιμα, αλλά γίνονται επιβλαβή όταν λαμβάνονται σε μεγάλες δόσεις.

Μελέτες δείχνουν ότι αυτό συμβαίνει με τα συμπληρώματα CLA. Μεγάλες δόσεις συμπληρωματικού CLA μπορούν να προκαλέσουν αυξημένη συσσώρευση λίπους στο συκώτι σας, η οποία αποτελεί σκαλοπάτι προς το μεταβολικό σύνδρομο και τον διαβήτη.

Πολυάριθμες μελέτες τόσο σε ζώα όσο και σε ανθρώπους αποκαλύπτουν ότι το CLA μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή, να προκαλέσει αντίσταση στην ινσουλίνη και να μειώσει την “καλή” HDL χοληστερόλη.

Λάβετε υπόψη ότι πολλές από τις σχετικές μελέτες σε ζώα χρησιμοποίησαν δόσεις πολύ υψηλότερες από αυτές που λαμβάνουν οι άνθρωποι από τα συμπληρώματα.

Ωστόσο, ορισμένες μελέτες σε ανθρώπους που χρησιμοποίησαν λογικές δόσεις δείχνουν ότι τα συμπληρώματα CLA μπορεί να προκαλέσουν αρκετές ήπιες ή μέτριες παρενέργειες, όπως διάρροια, αντίσταση στην ινσουλίνη και οξειδωτικό στρες.

Δοσολογία και ασφάλεια

Οι περισσότερες μελέτες για το CLA έχουν χρησιμοποιήσει δόσεις 3,2-6,4 γραμμαρίων την ημέρα.

Μια έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τουλάχιστον 3 γραμμάρια ημερησίως είναι απαραίτητα για την απώλεια βάρους.

Δόσεις έως και 6 γραμμάρια ημερησίως θεωρούνται ασφαλείς, χωρίς αναφορές σοβαρών ανεπιθύμητων παρενεργειών σε ανθρώπους.

Ο FDA επιτρέπει την προσθήκη του CLA στα τρόφιμα και του δίνει το καθεστώς GRAS (γενικά θεωρείται ασφαλές).

Ωστόσο, να έχετε υπόψη σας ότι ο κίνδυνος παρενεργειών αυξάνεται όσο αυξάνεται η δοσολογία σας.

 

Συμπέρασμα

Οι μελέτες δείχνουν ότι το CLA έχει μόνο μέτρια αποτελέσματα στην απώλεια βάρους.

Αν και δεν προκαλεί σοβαρές παρενέργειες σε δόσεις έως 6 γραμμάρια την ημέρα, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία από τις συμπληρωματικές δόσεις.

Η απώλεια μερικών κιλών λίπους μπορεί να μην αξίζει τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία – ειδικά καθώς υπάρχουν καλύτεροι τρόποι για να χάσετε λίπος.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού