Η ασταξανθίνη είναι ένα φυσικό, κόκκινο χρωστικό κετοκαροτενοειδές (ή φυτικό χρώμα) που βρίσκεται σε ορισμένα είδη μικροφυκών και μύκητων.
Βρίσκεται κυρίως στο Haematococcus pluvialis, ένα είδος άλγης, και στο Xanthophyllomyces dendrorhous, ένα είδος μύκητα.
Αυτό το κετοκαροτενοειδές μοιράζεται κάποιες χημικές ομοιότητες με τα καροτένια, τα οποία είναι επίσης φυτικά χρωστικά, όπως το λυκοπένιο και το β-καροτένιο.
Ωστόσο, είναι πιο στενά συνδεδεμένο με τις οξυγονωμένες ξανθοφύλλες όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, οι οποίες είναι γνωστές για τη βελτίωση της υγείας των ματιών.
Τα φύκια και οι μύκητες παράγουν και συσσωρεύουν ασταξανθίνη με φυσικό τρόπο. Χρησιμεύει ως πηγή τροφής για θαλάσσια είδη όπως καραβίδες, αστακοί, σολομός, πέστροφα, γαρίδες και καβούρια, που μεταφέρουν αυτή τη χρωστική ουσία στην τροφική αλυσίδα.
Τα καρκινοειδή συσσωρεύουν ασταξανθίνη στο κέλυφος και τη σάρκα τους, ενώ ο σολομός και η πέστροφα συσσωρεύουν αυτή τη χρωστική ουσία στη σάρκα τους.
Η κατανάλωση θαλασσινών πλούσιων σε ασταξανθίνη μπορεί να σας προσφέρει ορισμένα οφέλη για την υγεία σας.
Οφέλη για την υγεία
Ως καροτενοειδές, η ασταξανθίνη είναι μια λιποδιαλυτή χρωστική ουσία με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που παίζει ρόλο στην προστασία των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες.
Τα καροτενοειδή είναι γνωστά για την ικανότητά τους να εξουδετερώνουν το αντιδραστικό οξυγόνο, στα εσωτερικά και εξωτερικά στρώματα των κυτταρικών μεμβρανών.
Επιπλέον, η ασταξανθίνη μπορεί να παρέχει οφέλη για την υγεία, όπως:
Υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος
Η ασταξανθίνη μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα, συμβάλλοντας στην ενεργοποίηση των λευκών αιμοσφαιρίων (Τ-κύτταρα) και των κυττάρων φυσικών δολοφόνων (NK).
Ενώ τα Τ-κύτταρα επιτίθενται σε ξένα κύτταρα με βάση τους δείκτες αντιγόνων, τα κύτταρα NK δεν απαιτούν ενεργοποίηση και λειτουργούν με ταχύτερη ταχύτητα για να σταματήσουν τις εισβολές που μπορούν να αποδυναμώσουν την υγεία σας.
Μείωση της φλεγμονής
Μαζί με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, η ασταξανθίνη μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής.
Συγκεκριμένα, αυτή η χρωστική ουσία δρα στα αντιδραστικά είδη οξυγόνου για να μειώσει τις πρωτεΐνες που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονώδεις ασθένειες όπως η κοιλιοκάκη, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης.
Προστασία από τις βλάβες του δέρματος που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία
Η λήψη συμπληρωμάτων ή η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε ασταξανθίνη μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία του δέρματός σας από τις βλάβες της υπεριώδους ακτινοβολίας (UV).
Η ασταξανθίνη συσσωρεύεται στα στρώματα της επιδερμίδας του δέρματός, συμβάλλοντας στην παρεμπόδιση της διείσδυσης της υπεριώδους ακτινοβολίας και στη μείωση των υφιστάμενων βλαβών.
Υποστήριξη της γνωστικής υγείας
Τα καροτενοειδή έχουν θετική επίδραση στον εγκέφαλο μειώνοντας τους κινδύνους για νευροεκφυλιστικές ασθένειες.
Η ασταξανθίνη είναι ένα μικρότερο μόριο, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να διασχίσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και να προσθέσει προστασία για τον εγκέφαλό καθώς και για τα όργανα του σώματός.
Αυτό το καροτενοειδές μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ και άλλων γνωστικών διαταραχών ή/και να επιβραδύνει τον ρυθμό εμφάνισής τους.
Υγιή λειτουργία της καρδιάς
Εάν προσπαθείτε να βελτιώσετε την υγεία της καρδιάς σας, μπορεί να έχετε καλά αποτελέσματα με την ασταξανθίνη.
Αυτό το καροτενοειδές μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της LDL ή της κακής χοληστερόλης και μπορεί να αυξήσει την HDL ή την καλή χοληστερόλη, ενώ παράλληλα μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση.
Κίνδυνοι για την υγεία
Η ασταξανθίνη έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά συνοδεύεται από μερικούς κινδύνους, όπως:
Αλληλεπίδραση φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση
Δεδομένου ότι η ασταξανθίνη μπορεί να συμβάλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, δεν πρέπει να τη λαμβάνετε εάν σας έχει συνταγογραφηθεί φάρμακο για την αρτηριακή πίεση από το γιατρό σας.
Εγκυμοσύνη και θηλασμός
Δεν είναι γνωστό εάν η ασταξανθίνη προκαλεί παρενέργειες εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε.
Για να αποφύγετε πιθανούς κινδύνους, μην παίρνετε συμπληρώματα ασταξανθίνης ή μεγάλες ποσότητες τροφίμων πλούσιων σε ασταξανθίνη ενώ είστε έγκυος ή θηλάζετε.
Αλλεργικές αντιδράσεις
Εάν έχετε γνωστή αλλεργία στα θαλασσινά, αποφύγετε να λαμβάνετε ασταξανθίνη από αυτές τις πηγές.
Εάν παρουσιάσετε συμπτώματα αλλεργίας μετά την κατανάλωση θαλασσινών, επισκεφθείτε τον γιατρό σας και συζητήστε άλλες μεθόδους για την προσθήκη αυτού του θρεπτικού συστατικού στη διατροφή σας.
Ποσότητες και δοσολογία
Δεν υπάρχει καθορισμένη δοσολογία για την ασταξανθίνη, αν και ορισμένες μελέτες έχουν συστήσει δόσεις των 4 χιλιοστογραμμαρίων την ημέρα.
Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει εγκρίνει δόσεις έως 12 χιλιοστόγραμμα την ημέρα.
Η ασταξανθίνη κυκλοφορεί σε μορφή συμπληρώματος με διαφορετικά επίπεδα ποιότητας και δόσεις.
Μιλήστε με το γιατρό σας για συμβουλές σχετικά με το αν η λήψη συμπληρωμάτων είναι κατάλληλη για τις ανάγκες της υγείας σας.
Από τα τρόφιμα, μπορείτε να λάβετε ασταξανθίνη τρώγοντας γαρίδες, σολομό, καβούρια ή πέστροφες.