Ο αριθμός των φορών που θα πρέπει να εκσπερματώνετε σε ένα μήνα δεν είναι σταθερός.
Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία σχετικά με συγκεκριμένα οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με τη συχνότητα της εκσπερμάτισης.
Εξαρτάται από το τι αισθάνεστε σωστό για εσάς. Είκοσι μία φορές κάθε μήνα, σωστά;
Δεν είναι τόσο απλό. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός φορών που πρέπει να εκσπερματώνετε κάθε μέρα, εβδομάδα ή μήνα για να επιτύχετε κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα.
Από πού προήλθε η φράση «21 φορές το μήνα»
Ένας τίτλος της Daily Mail από το 2017 αναφέρει: «Η εκσπερμάτιση τουλάχιστον 21 φορές το μήνα μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη ενός άνδρα».
Το άρθρο περιγράφει λεπτομερώς τα αποτελέσματα μιας μελέτης 31.925 ανδρών που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Δεκεμβρίου 2016 του European Urology.
Η εν λόγω μελέτη βασίστηκε σε αυτοαναφερόμενες απαντήσεις, μία φορά το 1992 και μία φορά το 2010, σχετικά με το πόσο συχνά εκσπερμάτιζαν κάθε μήνα και αν εμφάνιζαν καρκίνο του προστάτη.
Αυτό σημαίνει ότι τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να αλλοιωθούν από τις αναμνήσεις των υποκειμένων ή την επίγνωση των συνηθειών τους.
Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η μελέτη δεν διευκρίνισε αν η εκσπερμάτιση προέκυψε από σεξ με σύντροφο ή από αυνανισμό.
Μπορεί η συχνή εκσπερμάτιση να βοηθήσει πραγματικά στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο του προστάτη
Τα στοιχεία δεν είναι πειστικά.
Μια ολοκληρωμένη μελέτη του 2016 σε σχεδόν 32.000 άνδρες μεταξύ 1992 και 2010 δείχνει ότι η συχνή εκσπερμάτιση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.
Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να μπορούμε να το γνωρίζουμε αυτό με βεβαιότητα.
Η μελέτη αυτή βασίζεται σε δεδομένα από έρευνες που αφορούν αυτοαναφορές, και όχι ελεγχόμενα εργαστηριακά δεδομένα, για την αξιολόγηση του αριθμού των εκσπερματώσεων των συμμετεχόντων και της συνολικής σωματικής υγείας.
Αυτό σημαίνει ότι τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι απολύτως ακριβή. Οι αναμνήσεις δεν είναι τέλειες και πολλοί άνθρωποι δεν αισθάνονται άνετα να είναι βάναυσα ειλικρινείς σχετικά με το πόσες φορές έχουν εκσπερματώσει.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι μια μελέτη του 2004 στην ίδια ομάδα δεν βρήκε καμία στατιστική σημασία μεταξύ εκσπερμάτισης και κινδύνου καρκίνου του προστάτη.
Αν και η μελέτη του 2016 επωφελήθηκε από μια επιπλέον δεκαετία περίπου δεδομένων, δεν άλλαξαν πολλά στις μεθόδους των μελετών. Δεδομένου αυτού, ίσως είναι καλύτερο να λάβετε τα αποτελέσματα από οποιαδήποτε από τις δύο μελέτες με επιφύλαξη.
Προηγούμενες έρευνες αντιμετώπισαν επίσης ορισμένους από τους ίδιους περιορισμούς.
Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2003 με πάνω από 1.000 άνδρες βασίστηκε επίσης σε δεδομένα που δηλώθηκαν από τους ίδιους. Το ερωτηματολόγιο έθετε αρκετές λεπτομερείς ερωτήσεις στις οποίες οι συμμετέχοντες μπορεί να μην γνώριζαν τις ακριβείς απαντήσεις.
Σε αυτά περιλαμβάνονται:
- πόσων ετών ήταν όταν εκσπερμάτωσαν για πρώτη φορά
- πόσους σεξουαλικούς συντρόφους είχαν πριν και μετά τα 30 τους χρόνια
- μια εκτίμηση της δεκαετίας κατά την οποία εκσπερμάτιζαν με τη μεγαλύτερη συχνότητα
Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι οι συμμετέχοντες είχαν ήδη λάβει διάγνωση καρκίνου του προστάτη.
Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί πώς η εκσπερμάτιση έπαιξε ρόλο, αν έπαιξε καθόλου, χωρίς να γνωρίζουμε περισσότερα για την υγεία τους πριν από τη διάγνωση.
Υπάρχουν άλλα οφέλη που συνδέονται με την εκσπερμάτιση
Δεν υπάρχουν έρευνες που να συνδέουν σαφώς την εκσπερμάτιση με συγκεκριμένα οφέλη, αλλά τι γίνεται με τη διέγερση;
Αυτή είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Η διέγερση συνδέεται στενά με την αύξηση της ωκυτοκίνης και της ντοπαμίνης.
Η ωκυτοκίνη συνδέετα με θετικά συναισθήματα, άνεση σε κοινωνικά και οικεία περιβάλλοντα και μειωμένο στρες.
Η ντοπαμίνη συνδέεται επίσης με θετικά συναισθήματα. Με απλά λόγια, αυτή η προσωρινή αύξηση μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε καλά.
Μπορεί ακόμη και να αυξήσει το κίνητρό σας να κάνετε άλλα πράγματα που σας κάνουν να αισθάνεστε ευτυχισμένοι ή παραγωγικοί.
Είναι τα ίδια τα οφέλη για την εκσπερμάτιση από αυνανισμό και την εκσπερμάτιση από το σεξ με σύντροφο
Δεν υπάρχουν πολλές έρευνες σε αυτόν τον τομέα, οπότε είναι δύσκολο να πούμε με βεβαιότητα. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο.
Η εκσπερμάτιση θεωρείται γενικά ότι:
- βοηθάει να κοιμηθείτε
- βελτιώνει την ποιότητα του σπέρματος
- ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
- βελτιώνει τα συμπτώματα της ημικρανίας
- μειώνει τον κίνδυνο θανάτου σας από καρδιακές παθήσεις
Υπάρχει λόγος να ελέγχετε τη συχνότητα της εκσπερμάτισης
Υπάρχει μια παλιά πεποίθηση ότι ο έλεγχος της συχνότητας εκσπερμάτισης σας βοηθά να διατηρήσετε αυτό που πιστεύεται ότι είναι ένα πεπερασμένο ποσό ενέργειας.
Η αποχή από την εκσπερμάτιση πιστεύεται ότι επιτρέπει στην ενέργεια που περιέχεται στο σπέρμα να επιστρέψει στον εγκέφαλο και να τον τροφοδοτήσει με ενέργεια.
Αυτή η πρακτική είναι η προέλευση της ιδέας «24 φορές το χρόνο». Στην πραγματικότητα, ορισμένοι ταοϊστές δάσκαλοι συνιστούν να εκσπερματώνετε μόνο το 20% έως 30% των περιπτώσεων που κάνετε σεξ.
Αυτό μεταφράζεται σε 2 ή 3 φορές σε κάθε 10 φορές.
Αυτές οι ιδέες δεν υποστηρίζονται από καμία επιστήμη και πολλοί δάσκαλοι του Ταοϊσμού παροτρύνουν τους ανθρώπους να επικεντρωθούν στα προσωπικά συναισθήματα δύναμης και αναζωογόνησης μετά την εκσπερμάτιση και όχι σε συγκεκριμένα νούμερα.
Μπορεί να σας τελειώσει το σπέρμα
Όχι! Το σώμα διατηρεί πλεόνασμα σπέρματος.
Στην πραγματικότητα, περίπου 1.500 σπερματοζωάρια παράγονται κάθε δευτερόλεπτο. Αυτό αθροίζεται σε μερικά εκατομμύρια την ημέρα , δεν υπάρχει περίπτωση να μπορείτε να συμβαδίσετε με αυτόν τον ρυθμό!
Υπάρχει λόγος να αποφεύγετε εντελώς την εκσπερμάτιση
Εξαρτάται από το ποιος είναι ο τελικός σας στόχος.
Αισθάνεστε ότι απέχετε από την εκσπερμάτιση επειδή σας φαίνεται φυσικό ή άνετο; Κάντε το! Δεν υπάρχει καμία έρευνα που να υποδεικνύει ότι η αποχή οδηγεί σε ανεπιθύμητες παρενέργειες ή άλλες επιπλοκές.
Επομένως, δεν υπάρχει καμία έρευνα που να υποδεικνύει ότι η αποχή προσφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη.
Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η αποχή από την εκσπερμάτιση βοηθάει να διατηρήσετε τα επίπεδα τεστοστερόνης σας ισορροπημένα, αλλά δεν υπάρχει καμία κλινική έρευνα που να το υποστηρίζει αυτό.
Αυτή η λανθασμένη πεποίθηση προέρχεται από έρευνες σχετικά με παρατεταμένες περιόδους χαμηλής τεστοστερόνης ως αποτέλεσμα μιας υποκείμενης ιατρικής κατάστασης.
Ο αυνανισμός από μόνος του δεν θα επηρεάσει τα συνολικά επίπεδα τεστοστερόνης σας.
Τι συμβαίνει στο σπέρμα εάν δεν εκσπερματώνεται
Το αν εκσπερματώνετε ή όχι έχει μηδενική επίδραση στη συνολική σεξουαλική σας ορμή ή γονιμότητα.
Τα αχρησιμοποίητα σπερματοζωάρια απλώς επαναπορροφώνται από το σώμα σας ή απελευθερώνονται μέσω των νυχτερινών εκπομπών.
Αν και τα «υγρά όνειρα» είναι πιο συνηθισμένα κατά την εφηβεία, μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή.
Συνοψίζοντας
Δεν είστε σίγουροι αν πρέπει να εκσπερματώνετε περισσότερο ή λιγότερο; Ακούστε το σώμα σας. Είκοσι μία φορές το μήνα δεν είναι σωστό (ή ρεαλιστικό) για όλους.
Κάντε αυτό που αισθάνεστε πιο φυσικό. Δώστε μεγάλη προσοχή στο πώς αισθάνεστε τις ώρες και τις ημέρες μετά την εκσπερμάτιση και προσαρμόστε το όπως νομίζετε.
Για παράδειγμα, αισθάνεστε καλύτερα μετά την εκσπερμάτιση όταν αυνανίζεστε ή κάνετε σεξ; Αν ναι, συνεχίστε έτσι! Ίσως μάλιστα να θέλετε να το κάνετε πιο συχνά.
Ή αισθάνεστε χειρότερα μετά από συχνό σεξ ή αυνανισμό; Είστε πιο ζαλισμένοι ή άρρωστοι; Αν ναι, δοκιμάστε να τη μειώσετε λίγο και δείτε πώς αισθάνεστε.