Δίαιτα Carnivore

Category: Διατροφή

Καμία ελεγχόμενη μελέτη δεν υποστηρίζει τους ισχυρισμούς ότι η διατροφή των σαρκοφάγων μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη των προβλημάτων υγείας.

Της λείπουν ευεργετικά θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών ινών και των φυτικών ενώσεων όπως τα αντιοξειδωτικά. Μπορεί να είναι επικίνδυνη για ορισμένους ανθρώπους.

Η δίαιτα των σαρκοφάγων αποτελείται εξ ολοκλήρου από κρέας και ζωικά προϊόντα, αποκλείοντας όλες τις άλλες τροφές.

Υποστηρίζεται ότι βοηθά στην απώλεια βάρους, σε θέματα διάθεσης και στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, μεταξύ άλλων θεμάτων υγείας.

Ωστόσο, είναι εξαιρετικά περιοριστική και πιθανώς ανθυγιεινή μακροπρόθεσμα. Επιπλέον, καμία έρευνα δεν υποστηρίζει τα υποτιθέμενα οφέλη της.

Εξαλείφει όλα τα τρόφιμα εκτός από το κρέας και τα ζωικά προϊόντα. Έτσι, στερείται πολλών θρεπτικών συστατικών, όπως οι φυτικές ίνες, είναι φορτωμένη με αλάτι και λίπος και είναι δύσκολο να διατηρηθεί.

Αντ’ αυτού, θα πρέπει να ακολουθήσετε μια ολοκληρωμένη διατροφή.

Τι είναι η διατροφή των σαρκοφάγων

Η διατροφή των σαρκοφάγων είναι μια περιοριστική δίαιτα που περιλαμβάνει μόνο κρέας, ψάρι και άλλες ζωικές τροφές, όπως αυγά και ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Αποκλείει όλα τα άλλα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων, των λαχανικών, των οσπρίων, των δημητριακών, των ξηρών καρπών και των σπόρων.

Οι υποστηρικτές της συνιστούν επίσης την εξάλειψη ή τον περιορισμό της πρόσληψης γαλακτοκομικών σε τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη, ένα σάκχαρο που βρίσκεται στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το βούτυρο και τα σκληρά τυριά.

Προέρχεται από την αμφιλεγόμενη πεποίθηση ότι οι προγονοι μας έτρωγαν κυρίως κρέας και ψάρι και ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες ευθύνονται για τα σημερινά υψηλά ποσοστά χρόνιων ασθενειών.

Άλλες δημοφιλείς δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων, όπως οι δίαιτες keto και paleo, περιορίζουν αλλά δεν αποκλείουν την πρόσληψη υδατανθράκων. Ωστόσο, η δίαιτα των σαρκοφάγων στοχεύει σε μηδενικούς υδατάνθρακες.

Ο Shawn Baker, ένας Αμερικανός ορθοπεδικός γιατρός, είναι ο πιο γνωστός υποστηρικτής της δίαιτας αυτής.

Ο ίδιος επικαλείται μαρτυρίες όσων την ακολουθούν ως απόδειξη ότι μπορεί να θεραπεύσει την κατάθλιψη, το άγχος, την αρθρίτιδα, την παχυσαρκία, τον διαβήτη και άλλα.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν ελεγχόμενες μελέτες που να έχουν αναλύσει τα αποτελέσματα της.

Μια μελέτη που προωθήθηκε από τον Baker ζήτησε από τους ακόλουθους της δίαιτας να συμπληρώσουν μια έρευνα σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες και την υγεία τους.

Οι ερωτηθέντες ανέφεραν ικανοποίηση και ευεργετικά αποτελέσματα.

Ωστόσο, ειδικοί σε θέματα διατροφής εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με τους ισχυρισμούς της μελέτης για την υγεία. Για παράδειγμα, η μελέτη δεν περιελάμβανε κανέναν τρόπο ελέγχου της ακρίβειας των πληροφοριών για την υγεία που υπέβαλαν οι ερωτηθέντες.

Επιπλέον, το 2017 η ιατρική άδεια του Baker ανακλήθηκε από το Ιατρικό Συμβούλιο του Νέου Μεξικού λόγω ανησυχιών σχετικά με την ικανότητά του. Η ιατρική άδεια του Baker αποκαταστάθηκε το 2019 με την απαίτηση για άμεση επίβλεψη κατά την άσκηση της ιατρικής.

Μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος

Ορισμένες πτυχές της δίαιτας των σαρκοφάγων μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια βάρους.

Συγκεκριμένα, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μπορούν να προωθήσουν την απώλεια βάρους.

Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή η πρωτεΐνη μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε πιο χορτάτοι μετά τα γεύματα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη πρόσληψη θερμίδων και επακόλουθη απώλεια βάρους.

Η πρωτεΐνη μπορεί επίσης να αυξήσει τον μεταβολικό σας ρυθμό, βοηθώντας σας να κάψετε περισσότερες θερμίδες.

Επομένως, ακολουθώντας τη είναι πιθανό να νιώθετε πιο χορτάτοι και να τρώτε συνολικά λιγότερες θερμίδες, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Μια μελέτη διάρκειας 3 μηνών σε 132 ενήλικες με περιττό βάρος ή παχυσαρκία συνέκρινε τα αποτελέσματα απώλειας βάρους από 4 δίαιτες περιορισμένης ενέργειας που περιείχαν διαφορετικές ποσότητες υδατανθράκων και πρωτεϊνών.

Εκείνοι που ακολουθούσαν δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη με 0,9-1,3 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα έχασαν σημαντικά περισσότερο βάρος και λιπώδη μάζα από εκείνους που έτρωγαν 0,5-0,9 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα.

Άλλες μελέτες παρουσιάζουν παρόμοια αποτελέσματα, υποδηλώνοντας ότι η αύξηση της πρόσληψης πρωτεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους και να βοηθήσει στη μείωση της ποσότητας του βάρους που επανακτάται με την πάροδο του χρόνου.

Ωστόσο, δεν χρειάζεται να κόψετε όλους τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σας για να δείτε αποτελέσματα.

Η μείωση της συνολικής πρόσληψης θερμίδων, η οποία μπορεί να είναι ευκολότερη με μια υψηλότερη πρόσληψη ικανοποιητικής πρωτεΐνης, είναι ο κύριος μοχλός για την απώλεια βάρους.

Επιπλέον, ο ιδιαίτερα περιοριστικός χαρακτήρας της διατροφής αυτής καθιστά δύσκολη τη μακροπρόθεσμη τήρησή της.

Οφέλη της διατροφής των σαρκοφάγων

Δεδομένου ότι αποκλείει τους υδατάνθρακες, εξαλείφει τα μπισκότα, τα κέικ, τα γλυκά, τα αναψυκτικά κι άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

Αυτές οι τροφές είναι χαμηλές σε ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά και συχνά υψηλές σε θερμίδες. Συνεπώς, θα πρέπει να περιορίζονται σε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή.

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί επίσης να προκαλέσουν πρόβλημα για τα άτομα με διαβήτη, καθώς μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Στην πραγματικότητα, ο περιορισμός των εξευγενισμένων υδατανθράκων και των ζαχαρούχων τροφίμων συνιστάται συχνά για τον έλεγχο του διαβήτη.

Ωστόσο, η πλήρης εξάλειψη των υδατανθράκων δεν συνιστάται ούτε είναι απαραίτητη για τη διαχείριση του διαβήτη.

Αντ’ αυτού, συνιστάται η κατανάλωση μικρότερων ποσοτήτων υγιεινών υδατανθράκων με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που δεν προκαλούν αιχμές στο σάκχαρο του αίματος.

Μειονεκτήματα της διατροφής τψν σαρκοφάγων

Λόγω του ιδιαίτερα περιοριστικού χαρακτήρα της και της πλήρους εξάλειψης των περισσότερων ομάδων τροφίμων, υπάρχουν πολλά μειονεκτήματα της δίαιτας των σαρκοφάγων.

Υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, χοληστερόλη και νάτριο

Δεδομένου ότι αποτελείται αποκλειστικά από ζωικές τροφές, μπορεί να είναι υψηλή σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη.

Τα κορεσμένα λιπαρά μπορεί να αυξήσουν την LDL (κακή) χοληστερόλη σας, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η σχέση μεταξύ της πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών και του κινδύνου καρδιακών παθήσεων μπορεί να μην είναι τόσο ισχυρή όσο πιστεύαμε προηγουμένως.

Παρόλα αυτά, η κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή των σαρκοφάγων μπορεί να είναι ανησυχητική. Καμία έρευνα δεν έχει αναλύσει τις επιπτώσεις στην υγεία από την αποκλειστική κατανάλωση ζωικών τροφών.

Επομένως, οι επιπτώσεις της κατανάλωσης τόσο υψηλών επιπέδων λίπους και χοληστερόλης είναι άγνωστες.

Επιπλέον, ορισμένα επεξεργασμένα κρέατα, ιδίως το μπέικον και τα λουκάνικα, περιέχουν επίσης υψηλές ποσότητες νατρίου.

Η κατανάλωση πολλών από αυτά τα τρόφιμα μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική πρόσληψη νατρίου, η οποία έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, νεφροπάθειας και άλλων αρνητικών αποτελεσμάτων για την υγεία.

Η πρόσληψη κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος έχει επίσης συνδεθεί με υψηλότερα ποσοστά ορισμένων τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού.

Μπορεί να στερούνται ορισμένων μικροθρεπτικών συστατικών και ευεργετικών φυτικών ενώσεων

Η διατροφή των σαρκοφάγων αποκλείει εξαιρετικά θρεπτικές τροφές όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα οποία περιέχουν ευεργετικές βιταμίνες και μέταλλα.

Ενώ το κρέας είναι θρεπτικό και παρέχει μικροθρεπτικά συστατικά, δεν πρέπει να αποτελεί το μοναδικό μέρος της διατροφής σας.

Η τήρηση μιας περιοριστικής δίαιτας όπως αυτή μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια ορισμένων θρεπτικών συστατικών και σε υπερκατανάλωση άλλων.

Επιπλέον, οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε φυτικές τροφές έχουν συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μακροχρόνιων παθήσεων, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ορισμένοι καρκίνοι, η νόσος Αλτσχάιμερ και ο διαβήτης τύπου 2.

Αυτό δεν οφείλεται μόνο στην υψηλή περιεκτικότητα των φυτικών τροφίμων σε βιταμίνες, φυτικές ίνες και μέταλλα, αλλά και στις ευεργετικές φυτικές ενώσεις και τα αντιοξειδωτικά τους.

Η διατροφή των σαρκοφάγων δεν περιέχει αυτές τις ενώσεις και δεν έχει συσχετιστεί με μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία.

Δεν παρέχει ίνες

Οι φυτικές ίνες, ένας μη εύπεπτος υδατάνθρακας που προάγει την υγεία και τις υγιείς κινήσεις του εντέρου, βρίσκονται μόνο σε φυτικές τροφές.

Έτσι, η διατροφή των σαρκοφάγων δεν περιέχει φυτικές ίνες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα ως παρενέργεια.

Επιπλέον, οι φυτικές ίνες είναι απίστευτα σημαντικές για τη σωστή ισορροπία των βακτηρίων στο έντερό σας.

Στην πραγματικότητα, η μη βέλτιστη υγεία του εντέρου μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα και μπορεί ακόμη και να συνδεθεί με τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Μια έρευνα διαπίστωσε ότι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλούς υδατάνθρακες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για φλεγμονή του εντέρου.

Όταν το σώμα σας χωνεύει μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης, δημιουργεί δυνητικά επιβλαβή υποπροϊόντα στο έντερό σας. Αυτά τα υποπροϊόντα μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στην υγεία του εντέρου σας.

Συνολικά, ακολουθώντας τη μπορεί να βλάψετε την υγεία του εντέρου σας.

Μπορεί να μην είναι κατάλληλο για ορισμένους πληθυσμούς

Η διατροφή των σαρκοφάγων μπορεί να είναι ιδιαίτερα προβληματική για ορισμένους πληθυσμούς.

Για παράδειγμα, όσοι πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψη πρωτεϊνών, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με χρόνια νεφρική νόσο, δεν πρέπει να την ακολουθούν.

Επίσης, όσοι είναι πιο ευαίσθητοι στη χοληστερόλη των τροφίμων ή υπεραντιδρούν στη χοληστερόλη, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στην κατανάλωση τόσων πολλών τροφίμων με υψηλή χοληστερόλη.

Επιπλέον, ορισμένοι πληθυσμοί με ειδικές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά είναι πιθανό να μην τις καλύπτουν με αυτή τη διατροφή. Αυτό περιλαμβάνει τα παιδιά και τις γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν.

Τέλος, όσοι έχουν άγχος για το φαγητό ή ιστορικό διαταραγμένης διατροφής δεν θα πρέπει να δοκιμάσουν αυτή τη δίαιτα.

Τρόφιμα προς κατανάλωση

Η δίαιτα των σαρκοφάγων περιλαμβάνει μόνο ζωικά προϊόντα και αποκλείει όλα τα άλλα τρόφιμα.

Συγκεκριμένα, κάποιος που την ακολουθεί μπορεί να φάει:

 • Κρέας: μοσχάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα, αρνί, χοιρινό κ.λπ.
 • Ψάρια: σολομός, σκουμπρί, σαρδέλες, αστακός, ρέγκα κ.λπ.
 • Ζωικά προϊόντα: αυγά, λαρδί, μυελός των οστών, ζωμός οστών κ.λπ.
 • Γαλακτοκομικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λακτόζη (σε μικρές ποσότητες): κρέμα γάλακτος, σκληρό τυρί, βούτυρο κ.λπ.
 • Νερό

Σύμφωνα με ορισμένους υποστηρικτές της δίαιτας, επιτρέπεται το αλάτι, το πιπέρι και τα καρυκεύματα χωρίς υδατάνθρακες.

Επιπλέον, ορισμένοι άνθρωποι επιλέγουν να τρώνε γιαούρτι, γάλα και μαλακό τυρί, αλλά αυτά τα τρόφιμα συνήθως δεν περιλαμβάνονται λόγω της περιεκτικότητάς τους σε υδατάνθρακες.

Τρόφιμα προς αποφυγή

Όλα τα τρόφιμα που δεν προέρχονται από ζώα αποκλείονται από τη διατροφή των σαρκοφάγων.

Οι τροφές που περιορίζονται περιλαμβάνουν:

 • Λαχανικά: μπρόκολο, κουνουπίδι, πατάτες, φασολάκια, πιπεριές κ.λπ.
 • Φρούτα: μήλα, μούρα, μπανάνες, ακτινίδια, πορτοκάλια κ.λπ.
 • Γαλακτοκομικά με υψηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη: γάλα, γιαούρτι, μαλακό τυρί κ.λπ.
 • Όσπρια: φασόλια, φακές κ.λπ.
 • Ξηροί καρποί και σπόροι: αμύγδαλα, κολοκυθόσποροι, ηλιόσποροι, φιστίκια κ.λπ.
 • Δημητριακά: ρύζι, σιτάρι, ψωμί, κινόα, ζυμαρικά κ.λπ.
 • Αλκοόλ: μπύρα, κρασί, λικέρ κ.λπ.
 • Σάκχαρα: επιτραπέζια ζάχαρη, σιρόπι σφενδάμου, καστανή ζάχαρη κ.λπ.
 • Ποτά εκτός του νερού: αναψυκτικά, καφές, τσάι, χυμοί φρούτων κ.λπ.

Ενώ κάποιοι άνθρωποι ενσωματώνουν κάποια από αυτά τα τρόφιμα, μια αυστηρή διατροφή των σαρκοφάγων δεν τα επιτρέπει.

Δείγμα μενού

Η διατροφή των σαρκοφάγων είναι δύσκολο να ακολουθηθεί μακροπρόθεσμα και δεν προσφέρει μεγάλη ποικιλία.

Ακολουθεί ένα πενθήμερο δείγμα μενού:

Ημέρα 1

Πρωινό: αυγά, μπέικον, σαρδέλες
Μεσημεριανό: μπιφτέκι γαλοπούλας, σολομού ή μοσχαριού
Δείπνο: φιλέτο μινιόν, καβούρι, συκώτι κοτόπουλου
Σνακ: μικρή ποσότητα τυριού παρμεζάνας, αποξηραμένο κρέας

Ημέρα 2

Πρωινό: γαρίδες, αυγά, ένα μικρό ποτήρι κρέμα γάλακτος
Μεσημεριανό: μπριζόλα, τόνος, βοδινό μπιφτέκι
Δείπνο: αρνίσια παϊδάκια, χτένια, μοσχαρίσιο συκώτι
Σνακ: μικρή ποσότητα σκληρού τυριού τσένταρ, ζωμός οστών

Ημέρα 3

Πρωινό: αυγά, σολομός, λουκάνικο γαλοπούλας
Μεσημεριανό: μοσχαρίσιες ή χοιρινές μπριζόλες, σκουμπρί
Δείπνο: μπιφτέκι γαλοπούλας, μικρή ποσότητα τυριού παρμεζάνας, μυελό των οστών
Σνακ: αυγά βραστά, γαρίδες

Ημέρα 4

Πρωινό: πέστροφα, κοτόπουλο, μπέικον
Μεσημεριανό: μοσχαρίσια κεφτεδάκια, μικρή ποσότητα τυριού τσένταρ, αποξηραμένος σολομός
Δείπνο: καβούρι μαγειρεμένο σε λαρδί, φιλέτο μινιόν
Σνακ: σαρδέλες, βοδινό κρέας σε σκόνη

Ημέρα 5

Πρωινό: αυγά, λουκάνικα κοτόπουλου ή γαλοπούλας
Μεσημεριανό: ψητό αρνί, συκώτι κοτόπουλου, χοιρινή μπριζόλα
Δείπνο: μπριζόλα, χτένια μαγειρεμένα σε βούτυρο, ένα μικρό ποτήρι κρέμα γάλακτος
Σνακ: ζωμός οστών, γαλοπούλα σε σκόνη

Συμπέρασμα

Η δίαιτα των σαρκοφάγων είναι εξαιρετικά περιοριστική και αποτελείται αποκλειστικά από κρέας, ψάρι, αυγά και μικρές ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλής περιεκτικότητας σε λακτόζη.

Λέγεται ότι βοηθά στην απώλεια βάρους και σε διάφορα θέματα υγείας, αλλά καμία αξιόπιστη έρευνα δεν υποστηρίζει αυτούς τους ισχυρισμούς.

Επιπλέον, είναι πλούσια σε λίπος και νάτριο, δεν περιέχει φυτικές ίνες ή ευεργετικές φυτικές ενώσεις και είναι δύσκολο να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα.

Συνολικά, είναι άσκοπα περιοριστική. Η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής με ποικιλία υγιεινών τροφίμων είναι πιο βιώσιμη και πιθανότατα θα σας προσφέρει περισσότερα οφέλη για την υγεία σας.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού